boon.hu video

2024.01.24. 10:36

Videó: nagy pelyhekben hull(t) a hó Miskolcon

Az autósoknak komoly kihívást okozhatnak a csúszóssá vált útszakaszok. Ezekre érdemes figyelni.

Boon.hu

Hol hó, hol eső, hol ónos eső nehezíti az úton közlekedők dolgát Miskolcon. Január van.

Fotó: Ádám János

Szerdán reggel egy időre Miskolcon is élénk havazásra váltott az időjárás. 

Az időjárás előrejelzés szerint estére kemény mínuszok várhatóak vármegyénkben, így a csúszásveszélyessé válhatnak az útszakaszok, amely szinte minden autós rémálma. Szerkesztőségünk munkatársa találkozott Miskolc belvárosában síkosságmentességet végző járművel is. 

Körültekintőbben kell vezetni 

Csúszós úton való vezetéskor fontos néhány óvintézkedést betartani a biztonságos közlekedés érdekében, és jóval nagyobb körültekintéssel kell vezetni, mint általában – nyilatkozta korábban a Boon.hu-nak Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola vezetője. Az esős, havas időben sokan rutin nélkül vezetnek, amely gyakran balesetekhez vezet, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a rutinosabb sofőröknek is fejtörést okoz.

A fékút megnövekedik ilyenkor, így mindenképp érdemes ezt figyelembe venni

 – húzta alá Tóth Tibor.

Rámutatott: lefagyott útfelületre hajtva kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, az erős fékezést vagy gyorsítást. A rossz minőségű, kátyús, nyomvályús utakon eleve lassabban szabad lefagyásgyanú esetén haladni – jobban tapadó aszfalton csak kellemetlenül ráz vagy dobál az úthiba, jegesedett úton viszont a kocsit megdobva elvesztheti a jármű a stabilitását. 

Mindennek az alapja a jó abroncs 

A hóesés és jeges útviszonyok az autósok számára kihívást jelentenek, de megfelelő előkészüléssel és figyelemmel elkerülhetők a veszélyek. A csúszós, havas útakon való közlekedésre való felkészülés alapvető fontosságú az utazás biztonsága érdekében. A megfelelő gumiabroncsok választása elengedhetetlen a biztonságos téli vezetéshez. A téli gumiabroncsok jobb tapadást és irányíthatóságot biztosítanak havas és jeges utakon. Ellenőrizze a gumiabroncsok állapotát, és győződjön meg arról, hogy megfelelnek-e a téli vezetésre vonatkozó előírásoknak. 

Fontos a követési távolság megtartása 

A csúszós utakon a megfelelő sebesség kiválasztása kritikus. Csökkentse sebességét, és tartsa be a sebességkorlátozásokat. Lassan gyorsítson és fékezzen, hogy elkerülje a csúszást és a veszélyes helyzeteket. Tartsa meg a megfelelő követési távolságot az előtte haladó járműtől. A csúszós úton a fékezési távolság megnő, így ha hirtelen kell megállnia, elegendő helyet kell hagynia maga és az előtte lévő jármű között.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában