Tudta?

2024.04.28. 21:30

Így pihennek a vakvezető kutyák

Mintegy fél éven át kiképzőik otthonában élnek, ahol puha fekhelyük és barátaik várják őket.

Pap Gyula

Pihenőidő

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola

"A vakvezető tanulók sokat pihennek, amire szükségük van, mert fizikailag és a fejben egyaránt elfáradnak. Mintegy fél éven át kiképzőik otthonában élnek, ahol puha fekhelyük és barátaik várják őket. Április végén van a vakvezető kutyák világnapja, ennek alkalmából mutatjuk be, hogyan gondoskodunk tanulóink jóllétéről" – mondta el Berta László a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője. 

Fekhely és box – lehet választani 

Van, amikor a kutya a fekhelyén szeret pihenni, mások a kutyaboxban érzi jobban magát. A boxok ajtaja nyitva van, akkor mennek ki-be, amikor nekik tetszik. Úgy is meg lehet oldani, hogy a kiképző egy pokrócot tesz rá, letakarja, mert a kutyák nagyon szeretnek vackolni, nyugodtan pihenni, ami egy fekhelyen nem mindig olyan zavartalan, mert onnan fél szemmel nyomon követhetik a történéseket. 

„Szeretem a boxot, mert megtanítja a kutyákat pihenni, és a kocsiban utazás tanulását is segíti. Erre szükség is lesz, mert a vakvezető kutyák hosszú időn át pihenhetnek a gazdájuk munkahelyén. Összekapcsolja a kutya, hogy ez az alvás és pihenés helye és ideje. A gazdik közül sokan szeretnek sportolni, és ahova rendszeresen járnak, ott kialakítanak egy fekhelyet a kutyáknak arra a 2 órányi pihenésre” – mondta Látrányi Orsolya kiképző. 

Farkas Darinka 20 éve vakvezetőkutya-kiképző, nyolcvan kutyát képzett ki látássérült gazdáknak, és az összes saját kutyája, macskája végigkísérte közös útjukon. Darinka Budafokon lakik egy társasházban. A saját és képzésben lévő kutyáinak fekhelyei egymás mellett vannak. 

Szeretik a közösséget

„Közösségben érzik jól magukat, szeretnek így pihenni, amiatt pedig hasznos, hogy ha olyan látássérült gazdához kerülnek, aki kutyát, macskát tart, nem lesz számukra szokatlan együtt élni vele. A két kutyám és a macskám megszokták, hogy jönnek-mennek a labradorok. Nagyon szeretnek velük játszani, a cica kifejezetten kedveli a labikat, melléjük bújik naponta többször” – mondta kiképzőnk, Darinka. Amíg a kutyák pihennek, Darinkának jut ideje arra, hogy kikapcsoljon. Elámulunk, amikor a szemünk láttára 36 másodperc alatt kirakja a Rubik-kockát, amivel versenyekre járhatna, de neki más célja van ezzel: 

„A Rubik-kockát nagyon szeretem, képességfejlesztő, „itt és most”-ban tartja az embert, sikerélményt ad. Engem megnyugtat és inspirál. Egy éve kezdetem a gyakorlást, segít abban, hogy gyorsabban átlássam a logikai összefüggéseket, aminek a munkámban is hasznát veszem. Azt tapasztalom, hogy gyorsabban átlátom és megoldom a problémákat, ami a kiképzésben és a látássérült gazdikkal kapcsolatban egyaránt hasznos.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában