Ónos eső, havazás

2023.12.01. 13:05

Ezekre érdemes figyelni a csúszós utakon

Az általunk megkérdezett szakértő szerint több dologra is érdemes figyelni, mielőtt valaki a volán mögé ül.

Ujlaki Attila

Ónos eső esetén ha lehet, ne is induljunk útnak

Fotó: MW, Frank Yvette

– Csúszós úton való vezetéskor fontos néhány óvintézkedést betartani a biztonságos közlekedés érdekében és jóval nagyobb körültekintéssel kell vezetni, mint általában – nyilatkozta a boon.hu-nak Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola vezetője. Az esős, havas időben sokan rutin nélkül vezetnek, amely során gyakran történik baleset,  a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy még a rutinosabb sofőröknek is fejtörést okoz az ilyen időjárás.

Lassabban közlekedjünk

Csúszós utakon a legfontosabb tanács a sebesség mérséklése, ugyanis lecsökkent tapadás esetén a gumiabroncsokon fékezéskor jóval kisebb lassító, illetve kanyarodáskor jóval kisebb oldalvezető erő tud kialakulni a megcsúszás határáig. Ha pedig a kettőt egyszerre szeretnénk végrehajtani, tehát egyszerre kanyarodni és fékezni is, még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a két egymásra merőleges erőhatás vektorosan összeadódik. Ez a vezetéstechnika nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a kanyarodás előtt még az egyenesben kellően lefékezzük az autót, egyenletes sebességgel bevesszük a kanyart, majd az egyenesben visszagyorsítunk.

A fékút megnövekedik ilyenkor így mindenképp érdemes ezt figyelembe venni 

– húzta alá Tóth Tibor.

Mérsékelt mozdulatok

Csúszós úton a kanyarodás és a fékezés mellett a gyorsítással is óvatosabban kell bánnunk. Ha elsőkerék-hajtású furgont vezetünk, akkor erőteljes gyorsításra a jármű eleje csúszhat meg, tehát alulkormányzottság lép fel, míg hátsókerék-hajtásúnál éppen fordítva, a gépkocsi hátulja törhet ki, túlkormányzottságot okozva. Korszerű kishaszonjárművekben ilyenkor a kipörgésgátló gázelvétellel segíti megakadályozni a hajtott kerekek túlpörgését.

Nehéz észrevenni

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a jegesedést az útburkolaton gyakorta nehéz észrevenni: emiatt jobban kell figyelni, más az útfelület felszíne, sötét, de máshogy veri vissza a fényt, mint az egyszerűen csak nedves út. Érdemes figyelni az út környezetét, a növényzeten lévő lefagyásokat, zúzmara, hó, jég – ez utóbbi jelenléténél érdemes gyanakodni. Lefagyott útfelületre hajtva kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, az erős fékezést vagy gyorsítást. A rossz minőségű, kátyús, nyomvályús utakon eleve lassabban szabad lefagyás gyanú esetén haladni – jobban tapadó aszfalton csak kellemetlenül ráz, vagy dobál az úthiba, jegesedett úton viszont a kocsit megdobva elvesztheti a jármű a stabilitását. 
 

További tanácsok


 

Lassítás: Csökkentsd a sebességet, és vezess óvatosan. Az alacsonyabb sebesség csökkenti a fékezési távolságot és növeli a vezetési ellenőrzést.


 

Távolság tartása: Tarts megfelelő követési távolságot a közvetlenül előtted haladó járműtől. Ez lehetővé teszi, hogy időben észrevegyél és reagálj az esetleges veszélyekre.


 

Lassú gyorsítás és lassú fékezés: Kerüld a hirtelen gyorsítást és fékezést. Finoman használd a gáz- és fékpedált, hogy elkerüld a kerekek blokkolását vagy a csúszást.


 

Fények használata: Használd a ködlámpát és a fényszórókat, hogy láthatóbb legyél másoknak, és könnyebben láss a csúszós felületen.


 

Megfelelő gumiabroncsok: Ügyelj arra, hogy megfelelő állapotú és megfelelő tapadással rendelkező téli vagy négyévszakos gumiabroncsok legyenek felszerelve a járműveden.


 

Tapadás ellenőrzése: Vezetés közben figyelj a jármű tapadására. Ha érzed, hogy elveszíted a tapadást, ne pánikolj. Finoman korrigáld a kormányzást és próbáld meg visszaszerezni az uralmat.


 

Jármű karbantartás: Győződj meg róla, hogy a fékek, az ablaktörlők, a fűtés és a jármű egyéb fontos részei megfelelően működnek.


 

Figyelmeztető jelek: Figyelj az utazásra vonatkozó figyelmeztető jelekre, például az útjelzéseken található táblákra és az időjárási előrejelzésekre.


 

Vezetési tapasztalatok: Ha lehetséges, válassz csendesebb utcákat vagy parkolókat, ahol kipróbálhatod a járműved viselkedését csúszós felületen.


 

Tartsd meg a hidegvéred: Ha mégis megcsúszol vagy elveszíted az uralmat, próbálj meg nyugodt maradni. Ne pánikolj, és ne hajolj bele a fékbe vagy a kormányba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában