Tudta?

2024.01.03. 07:00

Ezért emelkedik drasztikusan az üzemanyag ára

Az általunk megkérdezett autósok szerint érzékenyen érintik őket a január elsejétől életbelépett változás a kutakon.

Ujlaki Attila

Drágább a tankolás

Fotó: Czinege Melinda

Nem várt fordulatot jelentett be a napokban a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol), így mégsem lőttek ki drasztikusan az üzemanyagárak január elsején. 

Ennek értelmében az autósok január elsejétől „még csak” a 20 forinttal megemelt árakkal találkozhattak a kutatok, hiszen két lépcsőben fogja érvényesíteni a Mol a kötelező jövedékiadó-emelést, ami januártól automatikusan literenként 41 forintos drágulást jelentett volna a benzinkutakon. Ez egyébként egy korábbi Európai Uniós (EU) kötelezettség. 

Kevesebbet fizettünk eddig 

A holtankoljak.hu szakportál vezetője szerint külső körülmények indokolták a 2024-es jövedékiadó-emelést Magyarországon az üzemanyagok esetében. 

Amit az EU jövedékiadó-mértékként elvár, ahhoz képest mi sokkal kevesebbet fizetünk jelenleg a többi országhoz képest. Erre vonatkozóan történt egy változtatási javaslat, amely januárban lépett életbe

- mutatott rá Bujdos Eszter ügyvezető. 

Visszaesést tapasztaltak tavaly 

Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az index.hu-nak azt hangsúlyozta, hogy ezt a lépést már évekkel korábban meg kellett volna lépni. Idén az üzemanyagpiaci kiskereskedelemben jelentős forgalom-visszaesés volt tapasztalható, nagyjából 15-20 százalékos. Ez összefügg azzal, hogy tavaly az üzemanyagár-sapka miatt magasabb volt a forgalom. „Az utolsó békeévekhez hasonló lesz az idei forgalmi adat” – mondta Grád Ottó. Idén korrigálta a piac a tavalyi többletet, a csúcsfogyasztást. A főtitkár leszögezte, más uniós országokhoz képest Magyarországon továbbra is az egyik legalacsonyabb jövedéki adó lesz az üzemanyagokon. „A töltőállomások ezt a költséget mindenképpen szeretnék érvényesíteni az árakban” – mutatott rá. 

Érzékenyen érinti az autósokat 

A boon.hu arra volt kíváncsi, hogy az autósokat, hogy érintik a januárt elsején életbe lépett benzináremelés. A tapasztalatunk az volt, hogy kedden délelőtt alig lézengett egy két autós az egyik legforgalmasabb belvárosi benzinkúton. Serény László miskolci lakos azt mondta portálunknak, hogy már éppen kezdett csökkenni az az üzemanyag ára, ami viszonylag elfogadható volt, így most nem nagyon örül a döntésnek.

A benzináremelés számomra komoly kihívást jelent. Naponta többször is autóval kell ingáznom a munkahelyemre, és mostanra már érezhetően megemelkedtek a költségeim. A havi üzemanyagkiadásaim jelentős terhet jelentenek a családi költségvetésünk számára. Egyre inkább elgondolkodom az alternatív közlekedési módokon, de egyelőre nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt a költségek és a kényelem között

– részletezte. 

Optimalizálják az utazásokat 

Hasonló tapasztalatot osztott meg Kovács Imre, aki vállalkozó, így számára elengedhetetlen az autóhasználat.

Az üzletem szempontjából a benzináremelés csak tovább nehezíti a már így is nehéz gazdasági helyzetemet. Sok különböző helyre kell utaznom üzleti megbeszélésekre, és az üzemanyagköltségek emelkedése jelentősen befolyásolja az üzleti eredményeimet

– mondta. Hozzátette: próbálja optimalizálni az üzleti utazásait, de ez sem mindig lehetséges. Arra is kitért, hogy reméli hamarosan változni fog a helyzet, és az áremelkedés nem terheli tovább a vállalkozásának a költségvetését. 

Van, akit már nem érint 

Portálunk találkozott egy olyan autóssal is, aki az egyik hozzátartozójával érkezett tankolni, korábban autózott, de már a tömegközlekedésre tért át. Kovács Zsuzsanna elmondta, hogy a benzináremelés személyesen nem érinti, mivel mindennapi közlekedései során inkább a tömegközlekedést részesíti előnyben, csak kivételes esetben ül a volán mögé.

Tudom, hogy sok barátom és ismerősöm nehéz helyzetbe került a magasabb üzemanyagárak miatt. Érzem a környezetemben lévők aggodalmát, és remélem, lesz valami, ami segít mindazoknak, akiket súlyosan érint a benzinár emelkedése

– fogalmazott. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában