Miskolc

2024.01.05. 20:00

Mutatjuk, mi lesz a Földes gimnázium épületének sorsa

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a Miskolci Egyetem között több évtizede tartó és jelenleg is élő kapcsolat van.

Pap Gyula

Az épület sorsát is rendezni kell

Fotó: MISKOLCI NAPLO

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Miskolci Egyetem "kikéri" a Földes Gimnáziumot a tankerülettől, így ez a középiskola egyetemi fenntartásba kerülne. A kezdeményezésről már szavazott a tantestület, és egyhangúan támogatta azt. A szülőket tájékoztatta az intézmény, most gyűjtik a véleményeket. A miskolci önkormányzathoz - amely egyébként az épület tulajdonosa - az volt a kérdésünk, hogy mi a véleményük a kezdeményezésről.

A város ereje az oktatás 

Hiszünk abban, hogy Miskolc egyik legnagyobb ereje az oktatás.

– válaszolta kérdésünkre Szántó Rita az önkormányzat sajtószóvivője. - „A város kiváló gimnáziumai, a városban működő egyetem regionális oktatási- és tudásközponttá teszik Miskolcot. Hiszünk abban, hogy felelősségünk van abban, milyen oktatást, nevelést kapnak a jövő generációi és abban, hogyan a városban meglévő energiákat az oktatáson keresztül is a város és a városban élők szolgálatába tudjuk állítani."  

Fontosnak tartjuk az együttműködést a város és a Miskolci Egyetem között, a város oktatási intézményei és a Miskolci Egyetem között, még úgy is, hogy az iskolák fenntartója nem Miskolc városa, hanem a tankerület.

Kiváló gyakorlóhely 

A Földes Ferenc Gimnázium és a Miskolci Egyetem között több évtizede tartó és jelenleg is élő kapcsolat van. A gimnázium az egyetem hallgatói részére jelenleg is biztosít pedagógiai gyakorlatot, és Földes pedagógusai részt vettek többek között az Egyetem által indított új pedagógiai szakok szakmódszertani kidolgozásában. 

Gyakorlat szempontjából a Földes Ferenc Gimnázium kiváló terep a jövő oktatói számára, hiszen a középiskolában 4, 5, 6 osztályos gimnáziumi oktatás is zajlik, falai között működik az Arany János Tehetséggondozó Program, valamint a felnőttoktatásban jelentős szerepet betöltő digitális középiskola. 

Veres Pál polgármester, mint a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagja és a Földes Ferenc Gimnázium volt igazgatója korábban már jelezte összeférhetetlenségét az ügyben, így a szakmai előkészítést követő döntéshozásban már nem vesz részt.  

„A Földes Ferenc Gimnázium legendás épülete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdona, és ezután is a város tulajdonában marad" – jelezte az önkormányzat szóvivője.

Az egyetem fogadókész 

Megkérdeztük a Miskolci Egyetemet is az ügyről, a Kommunikációs Központ válaszában közölte: „A Miskolci Egyetem hosszú távú oktatásstratégiai tervei között megfogalmazódott, hogy a miskolci Földes Gimnázium egyetemi fenntartásba kerüljön. Az egyetem vezetésének elképzeléseit a fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány jóváhagyta, így a fogadókészség a Miskolci Egyetem és fenntartója részéről biztosított. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy hivatalos formában a Földes Gimnázium átvételével kapcsolatos eljárások nem indultak meg, ezért az egyetemnek a gimnáziummal kapcsolatos terveire vonatkozó kérdésére csak az eljárások lezárulását követően tudunk választ adni."

Február vége a határidő 

Az ügy kapcsán a Miskolci Tankerület azt válaszolta, hogy a Földes Ferenc Gimnázium fenntartói jogának átvétele okán a Miskolci Tankerülethez a mai napig nem érkezett megkeresés egyetlen fenntartó részéről sem, így az erre vonatkozó kérdéseknek jelenleg nincs aktualitása. A köznevelési törvény idevonatkozó paragrafusa szerint, február utolsó munkanapjáig nyújtható be fenntartóváltás iránti igény – tájékoztatott dr. László István tankerületi igazgató nevében és megbízásából Dr. Tózsa-Rigóné Dr. Nagy Judit szakmai vezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában