Tudta?

2024.01.23. 17:30

Ezekben a városokban követik el a legtöbb bűncselekményt vármegyénkben!

Érdekes adatokat szolgáltat Borsod-Abaúj-Zemplénben a rendőrségi bűnügyi térkép az elmúlt év vége kapcsán.

Horváth Imre

Betörésekből is történt jó néhány a vármegyében

Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal adatai között még nincsenek meg a 2023-as év utolsó negyedévének adatsorai, azonban a rendőrség honlapján már elérhetőek az év végére vonatkozó bűnügyi adatok is, így megnéztük, vármegyénkben miként alakult ebből a szempontból az év vége. Karácsonyig bezárólag milyen bűncselekménytípusokból mennyit követtek el az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi térképe alapján? Lássuk! 

Esetek a közterületeken 

2023 végén, hatvan nap alatt, október 24-e és december 23-a közötti időszakban elkövetett bűncselekmények kérhetők le az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi térképéről. Az adott időszakban tizenegy bűncselekménytípus adatai gyűjthetők ki az interaktív térképről, ezek a közterületen elkövetett bűncselekmények, személy elleni erőszak, lopások, betöréses lopások, lakásbetörések, gépkocsi lopások, gépkocsi feltörések, rongálások, rablások és kifosztások, garázdaság és rendbontások, illetve a tulajdon elleni szabálysértések. 

A közterületen elkövetett bűncselekmények azok, amelyek talán leginkább irritálják a közvéleményt, hiszen „szem előtt” történnek, sokszor szemtanúk tucatjai előtt, így különösen érthetetlenek és megrázók a lakosság számára. Ilyen bűncselekményekből 318 történt az említett hatvan nap alatt a vármegyénk területén. A legnagyobb számban Miskolcon 64, majd Ózdon 34, Kazincbarcikán 16, Mezőkövesden 15, Tiszaújvárosban 13 és Szerencsen 11 – más településen nem történt tíz feletti eset. 

Rablások és lopások 

Személy elleni erőszakot 160 esetben regisztráltak az adott időszakban, Miskolcon 33-at, Ózdon 15-öt, máshol nem történt tíz feletti esetszám. Szintén érzékeny terület a rablások, kifosztások száma, hiszen ez az élet elleni bűncselekmények után talán a legsúlyosabb. Ebből 17-et jelez a bűnügyi térkép, amelyekből hét történt Miskolcon, más településen nem történt egynél több és meglepetésre ebben az időszakban Ózd „szűz maradt”, noha az előző két bűncselekmény típusban a vármegyeszékhely mögött második helyen állt.  

 

Lopás 244 esetben jutott a rendőrség tudomására tavaly október 24-e és december 23-a között. Ebből 66 Miskolcon történt, 37 Ózdon, illetve 10-10 Tiszaújvárosban és Mezőkövesden, más településen maximum néhány darab. Betöréses lopást nem tartalmaz a térkép, ellenben lakásbetörést már 41-et. Ezek érdekessége, hogy mindössze egyet követtek el Miskolcon, viszont 12 eset volt Ózdon, illetve 2-2 Edelényben, Felsővadászon és Mezőkövesden. 

Néhány gépkocsi a kár csupán 

Mindössze öt gépkocsit loptak el az év utolsó két hónapjában vármegyénkben: Zádorfalván, Szendrőládon, Sajóládon, Hernádnémetiben és Felsőzsolcán történt ilyen eset. Az öt ellopás mellett három gépkocsit törtek fel, Sátán, Sajókeresztúrban és Sajóhídvégen. 

Garázdaságot, rendbontást 83 alkalommal jegyeztek fel, ebből tízhez közeli esetszám történt Miskolcon, Ózdon és Mezőkövesden. Feljegyeztek 38 rongálást is, amelyből 10 eset történt a vármegyeszékhelyen, 3-3 Kazincbarcikán és Mezőkövesden, illetve 2-2 Putnokon, Emődön és Mezőcsáton. 

Végül tulajdon elleni szabálysértést 413 alkalommal követtek el a hatvan nap alatt vármegyénkben. Ebben Miskolc az abszolút listavezető 135 esettel, Ózd hozza a második helyet 37-el, majd Mezőkövesd következik 22-vel, Kazincbarcika 20-al, Tiszaújváros 18-al, Putnok és Edelény 14-el, Sátoraljaújhely 11-el és Szerencs 10-el. 

Távolabbról nézve más a kép 

Két hónap az év végén nem biztos, hogy a legpontosabb számokat mutatja ahhoz, hogy hosszú távú konzekvenciát vonjunk le belőle. De mindenképp érdekes információkat szolgáltat annak kapcsán, hogy miként állnak éppen az egyes bűncselekménytípusok vármegyénkben, illetve mely települések érintettek ezekben elsősorban.
Ugyanakkor ezeket az esetszámokat gyakran érdemes egy nagyobb időintervallumba helyezni, mint tettük azt grafikánkban a lopások tekintetében, amelyből az látszik, hogy folyamatosan és drasztikusan csökkennek az esetek vármegyénkben évről évre. Ennek az okára és a több éves kitekintésre újabb cikkeinkben még visszatérünk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában