Áradás

2023.12.04. 16:00

Rengeteg csapadék esett, megáradtak folyóink

Összesen 19 szivattyútelepen van elrendelve belvízvédelmi készültség vármegyénk területén.

Pap Gyula

Árvíz a Sajón

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt 24 órában borongós, de többnyire csapadékmentes, hideg időjárásban volt részünk. Csapadék a működési területünk keleti részén, a Bodrogközben és a Zemplénben hullott, mennyisége 2-5 milliméter között alakult. Folyóink külföldi vízgyűjtő területein is 1-5 milliméter közötti csapadékokat mértek, a nagyobb mennyiségek a határhoz közeli területeken hullottak - mondta el Pál Sára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense.

Apadás a Tarnán

A Tarna és mellékvízfolyásainak árhulláma levonulóban van, a vízfolyások teljes hosszán apadás tapasztalható. Árhullám alakult ki a Taktán is. A Szerencs-patak apadása folyamatos. Taktaföldvár szelvényében az éjszaka folyamán tetőzött az árhullám. A tetőzés óta 5 centiméter apadás tapasztalható.

Túl a csúcson a Bódva

Levonulóban van a Bódva árhulláma is, amely ma reggel tetőzött Szendrő térségében 209 centiméter vízállással. A vízfolyás felső szakasza ütemesen apad, a középső szakaszon is megkezdődött az apadás, áradás már csak az alsó szakaszon tapasztalható.

A Tiszán készültség van

A Felső-Tiszán és mellékvízfolyásain kialakul árhullám hatására vízszintemelkedések tapasztalhatók a Tisza működési területünket érintő szelvényeiben is. A vízállások egyelőre még nem érték el az I. fokú készültségi szinteket. A Tiszán érkező árhullám a határszelvényben, Tiszabecsnél 439 cm-es vízállással jelenleg tetőzés közelében van.

Jön az árhullám a Bodrogon

Árhullám érkezik a Bodrog folyón is. A magyarországi szakaszon folyamatosan emelkednek a vízállások, azonban a mért értékek ezen a folyón sem érték el még a készültségi szinteknek megfelelő magasságot. A csapadék és az olvadás hatására magasabb vízszintek alakultak ki a Bodrog mellékfolyóin is.

Nagy terület belvíz alatt

Az Igazgatóság 5 belvízvédelmi szakaszán (08.01. számú Laskó-csincsei, 08.02. számú Tiszavalk-sulymosi, 08.04. számú Inérhát-tiszadobi, 08.06. számú Bodrogzug-Törökéri, 08.07. számú Tiszakarád-ricsei,) összesen 19  szivattyútelepen van elrendelve belvízvédelmi készültség. Belvízzel borított terület nagysága 1765 hektár - tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában