Hurrá!

2023.12.13. 07:00

Már használhatjuk a miskolci Dayka-átkötést + Fotók!

Miskolc - Most már ellátni egészen az Avasi kilátóig: elkészült a Dayka utca meghosszabbítását célzó, a Petőfi utca, a Meggyesalja, a Rácz utcákat, valamint a Kálvin utca elejét érintő fejlesztés.

Nagy-Hankó Krisztina

Magát a Dayka-átkötést már birtokukba vették az autósok

Fotó: Ádám János

A „Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések” című projekthez kapcsolódó ünnepélyes projektzáró rendezvényt kedden tartották a polgármesteri hivatal dísztermében. 

A beruházásra 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A beruházás célja a Dayka Gábor utca térségében a fenntartható települési közlekedés, valamint az élhetőbb városi, települési környezet kialakítása. A fejlesztés keretében a Dayka utcát meghosszabbították a Szinva-hídtól, a Petőfi utcai csomópontból indulva a Meggyesalja utcáig, így új, alternatív elkerülő útként működik a Rácz György utca (következésképpen a Dísz tér övezete, a belváros) forgalomcsillapítása érdekében. A Meggyesalja utca Avasalja utca felőli vége háromsávossá bővült, kétirányú forgalommal, új forgalmi renddel.

Kisebb forgalom, kevesebb zaj 

A projekt részeként felújították a Kálvin János, a Rácz György és a Petőfi utcák érintett részeit. Zaj-csillapító burkolatot kapott a Rácz György utca, a Petőfi utca elejére pedig térkőburkolat került. A beruházás fontos eleme, hogy új forgalmi sávok és ezzel párhuzamosan új buszöblöket alakítottak ki. A megváltozott forgalmi rendnek köszönhetően a Rácz György és a Petőfi utca is úgynevezett forgalmi csillapított övezetté alakult. Három új jelzőlámpás csomópontot is kiépítettek gyalogátkelőhelyek kialakításával. Nagyon sok volt a baleset, amíg nem volt ott jelzőlámpa – jegyezte meg Miklós Viktor pályázati főosztályvezető. A Hunyadi és Kis-Hunyad utca kereszteződése, illetve a Petőfi és az új Dayka utca, valamint a Medgyesalja és a Dayka utca kereszteződése is lámpát kap.

Négy sávon

A műszaki átadás már folyamatban van, hamarosan, néhány nap múlva a forgalomnak is átadható lesz a beruházás – emelte ki Veres Pál, Miskolc polgármestere. Azon túl, hogy az közlekedés praktikusságát szolgálja a négysávos út, kicsit ki is nyílt az Avas, ami érdekes látvány nyújt, rá lehet látni az Avasi kilátóra – tette hozzá a polgármester. Ami ennél is fontosabb, azok a lámpás kereszteződések, amelyek a forgalmat fogják szabályozni. Ami nagy munka volt még, az nem csupán az út megépítése, hanem a közművek kiváltása, amely az optikai kábelektől a szennyvízcsatornákig mindent érintett. A miskolciak ezt láthatták a belvárosban, hogy folyamatosan árkokat ástak az építők – fogalmazott Veres Pál.

Most már csak a tereprendezés, füvesítés van hátra, melyet valószínű, hogy már csak tavasszal fognak elvégezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában