Várostörténet

2023.12.01. 08:00

Mesék születtek a Népkertről (fotók)

Miskolc - Reiman Zoltán könyvét csütörtökön délután mutatták be a Népkerti Vigadóban.

Boon.hu

Csákó Attila, Reiman Zoltán és Lichtenstein Raymond könyvbemutatón

Fotó: Ádám János

Ezúttal egy olyan különleges kiadványt tart a kezében a kedves olvasó, amely Miskolc első közparkjának a létrejöttét meséli el. A miskolciak egyik központi helye volt a Népkert a polgári korszakban, ebben a könyvben elsősorban ebből az időszakból származó történetek kaptak helyet – mondta el kérdésünkre Reiman Zoltán csütörtökön a Ha a fák mesélni tudnának című új könyve bemutatóján a Népkerti Vigadóban.

A könyvbemutatón köszöntőt mondott Csákó Attila, az Észak-Magyarország és a boon.hu főszerkesztője.

- Ha van egy kerted és egy könyvtárad, akkor mindened megvan, amire csak szükséged lehet – e bölcs mondás Cicerótól származik – adta meg a hangulatát az eseménynek a főszerkesztő. Azt gondolom, hogy a könyv és az olvasó ember mindig érték volt, ma is az, és a jövőben is az lesz. Úgy gondolom, hogy Miskolcon nem is tudják, hogy micsoda kincsesdoboz a szülő és/vagy lakóhelyük. A kincsesláda tartalmát Miskolc múltját, történelmét pedig Reiman Zoltán ismerteti meg velünk könyveiben nagy alapossággal és szenvedéllyel, hogy ez így van, bizonyítja a szerző népszerűsége – hangsúlyozta. Az Észak-Magyarországnál és a boon.hu-nál Múltidéző címmel futó rovata az olvasók körében is igen kedveltek. A könyvei nagy és mély merítéssel, rendkívüli alapossággal készülnek, olyan dolgokat tudhatunk meg belőlük, amiket korábban kevesen ismertek, emelte ki.

A könyv ötletgazdája és finanszírozója Dr. Barkóczi István, a Népkerti Vigadó tulajdonosa, miskolci lokálpatrióta, a Népkert szerelmese. Nélküle nem jött volna létre ez a kiadvány. 

Reiman Zoltánnak a Népkertről szóló könyve immár a hatodik kötete, tizenegyedik kiadványa az elmúlt hat évben. Az író egy új nézőpontból, de mégis mindenki számára érthetően és izgalmasan vezet be minket a Népkert történetébe magyar és angol nyelven is. A kiadványban szó esik például a terület egyes részeiről, a leghíresebb épületéről, a Szent Jobb miskolci látogatásáról, az Országzászló avatásáról.

- A két világháború közötti időszakban erősen revízionista nézeteket vallottak városunk vezetői és polgárai, ezekről, a mára már sokak által elfeledett érzésről is olvashatunk a könyvben. A Népkert a századelőn is hasonló problémákkal küzdött mint manapság, talán ennek megoldására is választ kapunk a sorok között – fejezte ki reményeit a szerző.

A könyvbemutató moderátora Lichtenstein Raymond volt, a műsorban szerepelt Barta Mária Viola és Balla Riana Emma előadóművészek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában