boon.hu video

2023.12.13. 20:00

Hely, ahol egy hatalmas mamut fogadja a látogatót - fotók, videó!

December 14-én, csütörtökön a nagy közönség számára is megnyílik a Bükk keleti kapuja – a Szeleta Park Látogatóközpont. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt szerdán tartották. 

Nagy-Hankó Krisztina

Ő fogadja a látogatókat

Fotó: Bujdos Tibor

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság névadója, és egyben egyik legértékesebb területe a Bükk-hegység. A hely természeti kincsei, különleges földtörténete, egyedi vízrajza, kulturális öröksége és a világhírű Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása az igazgatóság számára kiemelt jelentőségű. 

A „Nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztése” című pályázat alapvető célja volt a Szeleta Park Látogatóközpont kialakítása. A projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt állami feladatai között szerepel a természetvédelmi bemutató, oktató és ökoturisztikai tevékenység. A látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást" és egy Európában egyedülálló őskori kultúrának színvonalas bemutatását. A komplexumban helyet kapott „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes. A létesítménynek fontos szerepe van a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kínálatának erősítésében, az egymást támogató és kiegészítő szolgáltatások pedig komplexebb élményt jelenthetnek a látogatók számára. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt fő célkitűzése a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő, innovatív, egyedi, országosan is magas színvonalat képviselő, a Szeleta-kultúrára épített turisztikai attrakciók kialakítása. A folyamatos látogatottságra törekszenek minden korosztály igényeire alapozva évszaktól, illetve időjárástól függetlenül. Éppen ezért kapott helyet több kültéri játszótér és egy egyedi kialakítású beltéri játszóház a komplexum területén, a kiállítóterek és a vetítő terem mellett. 

Aktív és interaktív kikapcsolódás 

A társadalmi érdeklődés az utóbbi években egyre inkább az aktív turizmus felé fordult. A természetjárás, a nemzeti parkok látogatása kedvelt időtöltés lett a magyar családok körében – mondta köszöntőjében Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Hozzátette: kikapcsolódásuk során az emberek tudatosan betervezik az ehhez hasonló látogatóközpontokat a programjukba. Ehhez az igényhez igazodik a hazai ökoturisztikai hálózat. Magyarországon közel hétszáz ilyen létesítmény van, melynek nagyjából fele valamelyik nemzeti park működtetésében van. A legnagyobb beruházás az összes közül kétségtelenül a Szeleta Park Látogatóközpont, amelynek kialakítása közel három milliárd forintba került – emelte ki az államtitkár. Ennek köszönhetően azonban a Szeleta-kultúra bemutatása Miskolc határában, a Bükk kapujában végre megtörténhetett, hiszen 46 évet váratott magára – fűzte hozzá. 

Régóta dédelgetett terv 

A miskolciak és a vármegyében élők még biztosan emlékeznek rá, amikor 21 évvel ezelőtt a Herman Ottó Emlékpark egy sajnálatos tűzeset következtében leégett, utána sokáig kétséges volt, hogyan alakul tovább ennek a területnek a sorsa – hangsúlyozta Alakszai Zoltán főispán. Megnyugtató, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság európai színvonalon is kiemelkedően teljesítette a régóta eltervezett feladatot. A kormány pedig a viszontagságok ellenére is támogatásban részesítette a beruházást – vélekedett a főispán. 

Forrásra vártak sokáig 

Az igazgatóság már régóta várta a lehetőséget, hogy Miskolcon, a korábban Herman Ottó Emlékparknak helyet adó területen egy olyan létesítményt tudjon megvalósítani, ahol interaktív módon tudja bemutatni a Bükk hegység földtörténetét, természeti és kulturális, élő- és élettelen természeti értékeit, az ember múlt- és jelenbeli tevékenységét – mondta Bernáthné Szabó Gabriella, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelési osztályának osztályvezetője. A látogatóközpont tervezése hosszú évekre nyúlik vissza, az elképzelés 2014-ben megszületett, megvalósításához a megfelelő pályázati lehetőségre vártak – tette hozzá. 

Az itt élőkben kitörölhetetlen kötődés alakul ki a Bükk-hegység iránt, miskolciként ő sem kivétel ez alól – tudatta köszöntő beszédében Bíró Tibor, a Szeleta Park Látogatóközpont vezetője. Nagy öröm, hogy egy korszerű, különleges látogatóközpont épült arra a helyre, ahol egykor gyermekkorában társaival „ősembereset” játszott – fogalmazott az igazgató. Ezen a helyen méltóképpen bemutathatják a Szeleta-kultúrát és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenységét egyaránt. 

A Szeleta Park Látogatóközpont december 14-én megnyitja kapuit. Hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában