Találja ki!

2023.11.24. 11:30

Mi már tudjuk, mikor nyit ki a Szeleta Park Látogatóközpont - képekkel

Az utolsó simításokat végzik a Miskolc határában felépült komplexumon. Szeli, a park mesebeli figurája már izgatottan várja a látogatókat.

Szaniszló Bálint

Esti felvétel a készülő látogatóközpontról

Forrás: BNPI

Mint a boon.hu végigkísérte, Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épült meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szeleta Park Látogatóközpontja 2,2 milliárd forint uniós és állami beruházás keretében. A pályázat megvalósítása 2015-ben vette kezdetét, ám időközben komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt. Évekkel ezelőtt forráshiányra hivatkozva el kellett halasztani az építkezést, ám a kormány 2021-ben 800 millió forinttal kiegészítette a támogatást, így megépülhetett a látogatóközpont az egykori Herman Ottó Emlékpark területén. Az építkezés, belső terek kialakítása már valóban a legvégéhez közeledik. A látogatóközpont 2023. december 14-én nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

Attrakciók egész sora 

A központi épületben kialakították „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítást. Ez szolgálja a Bükk hegység természeti és kulturális örökség gyűjteményének, valamint az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását. Ezen attrakció öt természeti jelenség köré épített kiállítást, kreatív eszköz-együttest, valamint egy meglévő kőzetpark terepi bemutatóhellyé fejlesztését, két játszóteret és egy játszóházat foglal magába. 

Így néz ki a látogatóközpont

Minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programokat: a legkisebbeknek a Bikkmakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben” és a „Nagy odvas fában”, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket. A virtuális, vagy kiterjesztett valóság bemutatását többek között a vetítőteremben kialakított barlangszerű környezettel, továbbá vetített Bükk-terepasztallal, az istállós-kői furulya és éjszakai állathangok megszólaltatásával biztosítják. 

A Szeleta Park Látogatóközpont a tervek szerint helyet ad foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek. 

Szeli

A látogatóközpont közösségi oldalán már bejelentkezett Szeli: "Sziasztok! Én vagyok Szeli. Miskolcon élek, a Szeleta Parkban. Egyelőre még csak ezen a felületen láthattok engem, de hamarosan a látogatóközpontban és környékén is körbevezetlek benneteket. Ugye van kedvetek találkozni? Én nagyon szeretnék minél többetekkel megismerkedni!"

Sikeres rajzpályázat 

Közben nagy sikerrel zárult a miskolci Szeleta Park Látogatóközpont rajzpályázata is, amelyet Szentiványi Jenő: A kőbaltás ember című regényének újrakiadása kapcsán írt ki a szervező Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Több mint 250 pályamű érkezett be a határidőig. A két közeli vármegyeszékhely – Eger és Miskolc – mellett még Budapestről, Debrecenből, Gyöngyösről, Hevesről, Balmazújvárosból, Kazincbarcikáról, Jásdról, Mátészalkáról és sok-sok kisebb településről is érkeztek levelek alkotásokkal. A legfiatalabb pályázók 6, a legidősebbek 14 évesek. 

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a parádi Fáy András Általános Iskola, ahonnan 52 gyönyörű festményt kaptak, majd 28 pályázat érkezett az egri Lenkey János Általános Iskolából (innen két pedagógus is szívügyének érezte a pályamunkák beküldését), a harmadik legtöbb képet, 24-et pedig az Igrici Tompa Mihály Általános Iskola indította a pályázaton. 

Fődíjat nyert, vagyis az ő alkotása szerepel majd a regény borítóján: Béres Dóra (12 éves), a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvodából. Humor kategóriában különdíjas lett a Nagyrédei Szent Imre Általános Iskola diákja, Makaria Hanna (11 éves). Különleges technika különdíjat kap Gulyás Richárd (11 éves), az Arnóti Weöres Sándor Általános Iskola diákja. A legfiatalabb alkotóink a miskolci Szent Anna Óvodából jelentkeztek, Márk Anna Sára és Glonczi Lotti mindketten alig 6 évesek. Mellékelt galériánkban a legjobb alkotások megtekinthetők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában