Újabb emelés

2023.12.12. 17:30

„Ez Veres Pál karácsonyi ajándéka a miskolciaknak”

A Fidesz-KDNP frakciók szerint 2024-ben újabb meglepetés éri a lakosság jelentős részét.

Ujlaki Attila

Közelítene egymáshoz a piaci és az önkormányzati lakások bérleti díjai

Fotó: Ádám János

Újabb baloldali sarcolás éri az önkormányzati bérlakásokban élőket Miskolcon januártól, ez Veres Pál karácsonyi ajándéka a miskolciaknak

 – mondta kedden tartott sajtótájékoztatóján Hollósy András, a helyi Fidesz-KDNP frakciók szóvivője. Hozzátette: jövőre átlagosan 10 százalékkal emelkedhet egy középkategóriájú belvárosi ingatlan bérletidíja. 

„A Veres Pál és csapata által korábban elfogadott radikális önkormányzati lakbéremelés miatt van olyan, akinek 130 százalékkal emelkedett a bérleti díja az elmúlt két-három évben. Emlékeztetett rá, hogy a Fidesz-KDNP frakciók nem szavazták meg a lakbéremelési javaslatot.

Felháborító, hogy ameddig van pénz több tízmilliós luxus kiadásokra, addig a kiszolgáltatott helyzetben lévő önkormányzati bérlakásban élőket sarcolja a baloldali városvezetés

 – hangsúlyozta. 

Elismerték, hogy jelentős 

Korábban a témában kerestük a városháza sajtóosztályát, akik azt írták akkor: „valóban jelentős az emelés mértéke, azonban a lakáspiacon kialakult, összehasonlító árakat figyelembe véve megállapítható, hogy az önkormányzati bérlők lakhatása továbbra is, kiemelkedően kedvezményes áron biztosított a többi Miskolcon élő, dolgozó, albérletbe kényszerülő családéhoz képest.” 

Több ezer forinttal nő 

Portálunknak nyilatkozott egy érintett, aki egy 55 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban él. Elmondta, pár napja kapta meg az értesítést a Miskolc Holding Zrt.-től arról, hogy a korábban elfogadott közgyűlési határozat szerint emelkedik a lakbére. 

„Nálam ez újabb több ezer forint többlet kiadást jelent és lassan az általam fizetendő lakbér közelít a környezetemben lévő piaci alapú lakások tarifájához” – mondta. Hozzátette: szerinte ez az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő miskolciakat még nehezebb helyzetbe hozza. 

A lakók egyharmada fizet többet januártól

Az újabb díjemelésekkel kapcsolatban megkérdeztünk a városháza sajtóosztályát. 

“A döntés értelmében a bérleti díj emelésének utolsó része az önkormányzati lakásállomány közel egyharmadát érinti. E lakások bérlőinek 2024 januártól átlagosan 10 százalékkal emelkedik a lakbére” - írták. Azt is hangsúlyozták: Jelenleg a szabadpiaci lakbér az önkormányzati „költségelvű” lakások lakbérének mintegy háromszorosa, az önkormányzati „piaci elvű” lakások lakbérnek másfél-kétszerese, a már felemelt lakbérekhez képest is. Arról is írnak, nem tartanak visszaesésre az önkormányzati bérlakások kereslete kapcsán. “A lakáspályázatok továbbra is nagy érdeklődéssel zajlanak” - részletezték. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában