Megérkezett

2023.12.17. 20:00

A miskolci Minorita templomban üdvözölték a Betlehemi Lángot

A Betlehemi Láng a Születés templomából érkezett Európába, Magyarországra, Miskolcra, hogy a családok otthonaiban fényeskedjen.

Nagy-Hankó Krisztina

Radomszki Lászlóné (jobbról) fogadta a cserkészek által elhozott lángot

Fotó: Vajda János

Elindult világ körüli útjára a Betlehemi Láng és december 17-én, advent harmadik vasárnapján Miskolcra is megérkezett. Az ünnep fényét és a Megváltó születését jelképező láng fogadására immár tizennegyedik alkalommal a Miskolci Gráciák Egyesülete ünnepséget rendezett a Minorita templomban. A lángot a Cserkészszövetség tagjai hozták el egyenesen Ausztriából, Bécsből, ahová repülőgéppel érkezett hosszú útjáról.

A békéért égjen a láng

Pelczné dr. Gáll Ildikó a Miskolci Gráciák Egyesületének elnöke ünnepi gondolatait távolléte miatt Radomszki Lászlóné alelnök ismertette: Minden évben nagy megtiszteltetés, hogy a Gráciák és a Cserkészek odafigyelő gondoskodásával megvalósulhat, hogy a láng Betlehem fényességéből megérkezzen hozzánk. Karácsony az az ünnep, amikor a világ összpontosít az együttlétre, a szeretetre és a béke üzenetére. Minden évben újra emlékeztet minket, mennyire fontos az egymás iránti szeretet és a könyörületesség. Ebben az évben nehéz kihívások elé néztünk, hiszen számos helyen a világban háború dúl, a szomszédunkban, Ukrajnában, de ott is, ahonnan a láng érkezett, Betlehem térségében is a háború borzalmait élik át nap-mint-nap az emberek. Imádkozzunk értük, hogy a béke győzedelmeskedjen! A Betlehemi Láng legyen vezérfény számunkra az elkövetkező évre - hangzott el.

Karácsonyi igék

A köszöntőt követően karácsonyi üzeneteket fogalmaztak meg az ünneplők számára Szalkai József Zoltán, Miskolc Nagyboldogasszony Minorita templom plébániai kormányzója, valamint Almási Ferenc, Miskolc-Tetemvár Egyházközség lelkipásztora, továbbá Szemerszki Mihály, Miskolc Egyházközség görögkatolikus parókusa, illetve Buday Barnabás evangélikus esperes.

Majd ünnepi műsort adtak elő az esemény tiszteletére az Egressy Béni Zeneiskola és a Csomasz Tóth Kálmán Szirmai Református Művészeti Iskola növendékei. Az ökumenikus megemlékezést, valamint a fiatalok zenés műsorát követően a Hősök terén volt a láng átadása a megjelent híveknek és vármegyéből érkezett polgármestereknek.

Minden otthonba eljut

„2019 óta minden alkalommal eljövök az eseményre, hogy a Betlehemi Lángot elvigyem Felsőzsolca lakosainak” – mondta Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. Hozzátette: elsődlegesen azért, hogy a város adventi koszorúján ezzel a lánggal gyújthassák meg az öröm gyertyáját és onnan pedig továbbadhassák a település lakosainak. Így minden felsőzsolcai otthonba eljuthat a Betlehemi Láng. Nagyon sokan várják ezt az alkalmat és viszik haza magukkal a lángot, amely a szeretetet és békét jelképezi mindenki számára – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában