Kisállat

2023.11.19. 15:00

Veszély bújhat az avar alatt

A lehullott levelek alatt lapuló dió finom csemege lehet a gazdik és a kutyák számára is.

A kutyák szeretik a diót, de csak egészséges szemeket egyenek!

Fotó: MW

Kutyasétáltatás közben árgus szemekkel figyeljük négylábú kedvencünk tevékenységét, árnyalt formában hívva fel figyelmét a nem kívánt tevékenységre, ám az őszi időszak az átlagostól is több veszélyt hordozhat. Az őszi avar kiváló játszótere a kutyáknak. A pihenni készülő természet számtalan új szagélménnyel, a ropogó levelek hangjával és az idegsejteket stimuláló ingerekkel csábítja az állatokat, az avar alatt azonban halálos veszély is megbújhat – hívja fel a figyelmet az enkutyam.hu

Veszélyes táplálék

A lehullott levelek alatt lapuló dió finom csemege lehet a gazdik és a kutyák számára is, azonban ha nem egészséges, akkor komoly mérgezés veszélyét hordozhatja. A hazai utak és utcák mentén számtalan diófával találkozhatunk, ugyanis a régi időkben a diófát a magyarok szent fájának tekintette a néphagyomány. Minden valamire való porta előtt ott sorakoztak a terebélyes lombkoronájukkal nyaranta árnyékot adó, őszre termést hozó, télen lehullott, dús leveleikkel a földet a fagytól védelmező diófák. 

Amikor gyermek született a családban, szintén diófát ültettek, ez a hagyomány sok helyen még ma is él. Nem várt veszély pusztítja azonban ezeket a fákat az elmúlt évtizedben, ami nemcsak a termésre, de az állatvilágra is veszélyes. A 80-as években Európába került invazív rovarfaj, a dióburok-fúrólégy a 2012-es évek elejére érte el hazánkat. 

A kártevő petéit az éretlen, még zöld dióban neveli. A zöld héjon már nyáron látványossá válik a fertőzés, a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megfeketedik, idő előtt lehullik a fáról, a héj köpenyszerűen rátapad a dió csonthéjára. A termés megpenészedik, és ehetetlenné válik. A dió aromái egyébként rendkívül csábítóak a kutyák számára még ennek ellenére is, és könnyen feleheti a földről a lehullott, romlott darabokat.

A dióburok-fúrólégy által megfertőzött dió azonban halálos mérgezést is okozhat. Az epilepsziás tünetekkel, remegéssel, ataxiával, lázzal és intenzív nyálfolyással járó, hirtelen jelentkező, intenzív lefolyású mérgezés akár néhány óra alatt végzetes lehet. A tremorogén mikotoxikózisnak nevezett betegséget a dió romlása során keletkező gombafertőzés okozza. A tünetek a dióevést követő 2-3 órán belül jelentkeznek. Ha felmerül a mérgezés lehetősége, minden perc számít, orvosra van szükség! Nagy az esélye a mérgezésnek, ha séta után az alábbi tünetek jelentkeznek: a testhőmérséklet hirtelen megemelkedése, intenzív, habzó nyálzás, remegés. Ha ezeket tapasztaljuk a kutyán, cselekedjünk tehát gyorsan, a házi praktikák ebben az esetben veszélyesek lehetnek, forduljunk szakemberhez. A tremorogén mikotoxikózis ugyanis légzésbénuláshoz és halálhoz vezethet – jelzi a szakportál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában