Árvízhelyzet

2023.11.09. 13:24

Újabb eső érkezik. Hogyan alakul vármegyénk folyóinak vízszintje?

Ma száraz idő várható, a holnapi eső intenzitása nem ígérkezik jelentősnek.

Fotó: Bujdos Tibor

Tegnap késő délutántól már sehol sem hullott számottevő csapadék a vízgyűjtőkön. Ma száraz idő lesz, holnap délutántól pedig egy újabb csapadékzóna érkezik térségünk fölé. A csapadék intenzitása nem ígérkezik jelentősnek. A tegnapi csapadék hatására kisebb vízszintemelkedés alakult ki a Sajó határszakaszán, de ez nem befolyásolja a hét elején kialakult árhullám levonulását – tájékoztatott Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

Mérsékelt áradás

A folyónak most már csak a legalsó, torkolatközeli szakasza árad, ott a kesznyéteni árvízkapu térségében ma éjszaka, vagy pénteken hajnalban az első fokhoz (300 centiméter) közeli, esetleg azt kissé meghaladó tetőzés valószínű. A Bódva végig apad, de a vízszintcsökkenés a korábban vártnál némileg lassúbb. A Tarnán és mellékvizein tegnap újabb mérsékelt nagyságú árhullámok alakultak ki, amelyek hatására az éjszakai órákban Tarnaméránál másodfok (300 centiméter) fölé emelkedett a vízszint, és ma reggel 5 és 6 óra között 325 centiméteres tetőzés alakult ki. Tarnaörsnél ma reggel még lassú áradás volt tapasztalható 7 órakor 299-es vízállással (másodfok 300 centiméter), ma napközben itt is megtörténik majd a tetőzés a másodfokot kevéssel meghaladó vízszinttel. Pénteken, a Tarnán még  első fok feletti vízszintek valószínűek, majd szombatra virradóra várhatóan készültségi szint alá süllyednek a vízállások. 

A pénteken és szombaton lehulló eső a Sajó és a Bódva árhullámának levonulását nem befolyásolja. A Tarna esetében egy újabb kisebb árhullám kialakulása lehetséges, de az elsőfok (250 centiméter) számottevő meghaladása csak a jelzettet meghaladó mennyiségű csapadék esetén valószínű - tudtuk meg.

Ma reggeli hír: feloldották a Sajó folyó áradása miatt lezárt 26-os főút és Sajókaza közötti útszakaszt, olvasható Sajókaza Facebook oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában