Kulturális fesztivál

2023.11.08. 15:23

„Őszinték és ezt például versben is kifejezik"

Miskolc - Több mint száz szereplője volt az ÉFOÉSZ helyi fesztiváljának.

Répássy Olívia

A mai rendezvény fellépői tánctudásukat is megmutatták

Fotó: Ádám János

 Fontos, hogy az értelmi fogyatékossággal élőknek is adjanak szereplési lehetőséget. Erről Gerő Ágnes titkár beszélt.

„Mindenféle művészeti alkotást az előadója a saját szemüvegén keresztül láttat a hallgatósággal. Az értelmi fogyatékossággal élők szemüvege hihetetlen őszinte, és ezt az értéket ki is fejezik minden percben. Ráadásul őket az öröm, a boldogság és a megelégedettség jellemzi, hiszen ők mindennek tudnak örülni. Mi pedig azért is vagyunk, hogy lehetőséget biztosítsunk nekik a szereplésre, mert az fejlődést hoz az életükben, ha fel mernek lépni egymás előtt és meg merik mutatni, miben tehetségesek" – mondta a titkár, aki hozzátette, a Megyei Kulturális Fesztivált öt éve nem rendezték meg, holott előtte évtizedekig minden évben volt.

Fiatalok és idősek egyaránt felléptek

Most az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ adott otthont a programnak, ahova nevezhettek vers- és próza, báb- és dramatikus játék, ének, tánc, hangszeres zene és hagyományőrző játék kategóriában egyéni és csoportos számokban. A legfiatalabb résztvevő négyéves volt, a legidősebb hetvenöt éves. A mintegy százharminc jelentkezőt harminc nevelő készítette fel produkciójuk előadására.
A rendezvény fővédnöke, Varga Andrea alpolgármester mondott megnyitó beszédet.

Intézmények tagjai vettek részt

A családban élőkön és az egyesület paramuzsikusain kívül jelentkeztek a fesztiválra a Tengerszem Integrált Szociális Intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyétől a Nektár Otthon Tokajhoz és az Öregtorony Otthona Boldogkőváraljához tartozók. Továbbá a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tüskevár Tagóvodából és tagiskoláiból, a MÁON Református Szeretetotthonból, a Szeretet Alapítvány „Csilla Bárónő” Szeretetotthonából, a Martin János Technikum, Szakképzőiskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolából, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskolából, valamint a girincsi Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító Tagintézményéből vettek részt a rendezvényen.

Mit csinál az ÉFOÉSZ?

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Érdekvédelmi Egyesülete több rendezvényt is szervez az év folyamán.

„Legközelebb a Mikulásra készülünk, de legutóbb Egerben voltunk kirándulni, minden hónapban egészséges életmódra neveljük őket egy sétával a városban vagy a város körül, vagy éppen gyermeknapot szervezünk” – mondta Gerő Ágnes.

Az egyesület főbb tevékenységei közé tartozik a tanácsadás, a zeneterápiás és a készségfejlesztő foglalkozások, alapvető számítógépes ismeretek oktatása, kulturális és sportversenyek támogatása, valamint együttműködés a fogyatékossokkal foglalkozó intézményekkel és civil szervezetekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában