Emlékezés

2023.11.01. 20:00

A mindenszentek napja a sírok feldíszítésével telt Miskolcon is (fotókkal)

Miskolc - November 1-je mindenszentek napja, s bár a reformátusok nem tartják a római katolikus egyház ünnepét, mégis szokás felkeresni, rendbe tenni a hozzátartozóik sírját, és megemlékezni a halottaikról.

Répássy Olívia

A mécsesek is fellobbantak estére.

Fotó: Vajda János

Az avasi református temető Miskolc legrégebbi sírkertje, de Magyarországon is a harmadik legősibb temetkezési hely: az Árpád-kor óta használják. A legkorábbi sírkövek a XVII. századból származnak.

A napi problémákról is beszéltek 

Magyarné Nagy Szilvia Budapestről jár le a miskolci temetőbe.

"1990-ben költöztünk a fővárosba a férjemmel, mert egy állást nyert el a Magyar Tudományos Akadémiánál. Mindkettőnk rokonai azonban Miskolcon vannak eltemetve, most már a férjem is, így én négy sírt gondozok ilyenkor. A Covidig minden hónapban lejártam emiatt, de ebben az évben már csak márciusban, júniusban, szeptemberben jöttem, meg most vagyok itt a még mindig Miskolcon élő unokatestvéremmel, akinek az édesanyja az én keresztanyám volt, és fordítva. Dédnagymamám húga is itt van eltemetve, aki nekem példaképem volt" – mondta Magyarné Nagy Szilvia, aki unokatestvérével a sírnál arról is beszélgetett, milyen rossz állapotban vannak a sírok és maga a temető is. Megállapították, hogy azért mohás minden sírkő, mert a hely mikroklímája óriási páratartalmú a hatalmas fáktól, amik nem engedik be a napfényt. Elmondásuk alapján a kaput ráadásul sosem zárják, úgyhogy innen folyton eltűnnek a virágok, mécsesek.

Családi összejövetelekkor is kijönnek 

Öten tisztogatták az egyik sírt, ez a nap összehozza a családokat. A rendbe rakott sírokat aztán virággal díszítik a családtagok, akik gyertyát is gyújtanak halottaikért. Halász Mária tősgyökeres miskolci, fiával érkezett a temetőbe. De itt van unokatestvére is, aki feleségével és lányával jött ki. 

"Keresztanyám és keresztapám nyugszik itt. Ide szerették volna eltemettetni magukat, mert a temetőhöz tartozó templomban házasodtak össze az ötvenes években. Mindketten miskolciak voltak, de sokáig Halmajon tanítottak. Mi a fiammal sokszor járunk sírjukhoz, az unokatestvéremék pedig évente többször is meglátogatnak minket Budapestről, és akkor is mindig kijövünk, hiszen az ő szülei vannak itt eltemetve" – mutatott a mellette álló férfira, aki elmondta, nem miskolci feleségét a miskolctapolvai strandon ismerte meg. Felelevenítette azt is, hogy szerelem volt első látásra, ezért nem volt kérdés, hogy bárhova elmenne lakni vele, így döntöttek Budapest mellett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában