Konferencia

2023.11.21. 14:51

A demográfiai kihívásokra keresték a válaszokat Miskolcon

A Miskolci Akadémiai Bizottság Gerontológiai Munkabizottsága tartott konferenciát a témában ismeretterjesztési céllal.

Detzky Anna

Előadás

Az MTA Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként rendezett konferenciát „Tudomány: válaszok a globális és hazai demográfiai kihívásokra” címmel az MTA Miskolci Területi Bizottsága és a Társadalom- és Humántudományi Gerontológiai Munkabizottság 2023. november 21-én, kedden Miskolcon a MAB Székházban.

„Azért én tartom ma ezt a megnyitót, mert édesapám dr. Dobos László gyengélkedik. Rendkívüli módon fáj neki, hogy nem tud most itt lenni, hiszen a munkabizottság megalakulása óta ezt a konferenciát minden évben megrendezzük és ő szokta megnyitni. Nagyon bízom abban, hogy jövő évben ismételten ő tudja vállalni ezt a feladatot” – mondta köszöntőjében dr. Dobos Csilla szervező, a Miskolci Egyetem docense. 

Idősoktatás egy formája 

A köszöntő beszédekben elhangzott, hogy az időseket az előadásokkal szeretnék hozzásegíteni, hogy sikeresen tudjanak alkalmazkodni a globalizáció kihívásaihoz. 

„Nagyon érdekes és izgalmas kérdésekről beszélünk ma. Már több ezer előadást tartottam, de az egyik legnehezebb volt erre fölkészülni” – árulta el dr. Dinya Zoltán, a Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság elnöke. „Olyan tekintetben kellett belemenni a globalizáció kérdésébe, ami új, mégis mindnyájunknak szükséges megismerni, hiszen ebben élünk és ez okoz számunkra is nagyon sok problémát. A globalizáció gazdasági, társadalmi, egészségügyi és még sokféle vonatkozásban jelentkezik és ezt szeretnénk a konferencián körüljárni.” 

Résztvevők

„Mindenekelőtt szívből gratulálok a mai rendezvényhez is, mert tudom, hogy ennek már komoly előélete és története van. Mögötte nagyon nagy tudás, életutak és munkásságok állnak” – hangsúlyozta dr. Sós Tamás, a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesületének (PEME) elnökségi tagja. „A tisztem az, hogy a PEME elnöksége és külön dr. Koncz István elnök út nevében köszöntsem Önöket. Személy szerint én kétlaki vagyok. Egerben élek és Budapesten tanítok. Az oktatott tárgyaim a humánerőforrás fejlesztéssel, andragógiával, illetve szakképzés kutatással kapcsolatosak. A mai naphoz egy gondolatébresztő kérdéssel szeretnék hozzájárulni: Hogyan lehetne a közbeszédbe ettől jobban beemelni az úgy nevezett idősoktatást, a felkészülést a nyugdíjba vonulásra, valamint az azt követő időszakot? Hiszen az idősoktatás lényegében nem jelent mást, mint a környezethez való alkalmazkodást. Ez megtérül az egészségügy vonatkozásában és szociális területen is.” 

A megszólalókon kívül dr. Semsei Imre, az MTA doktora és tudományos tanácsadó munkatársa, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának volt dékánja, a Gerontológiai Tanszék vezetője vállalta még, hogy előadással készül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában