A tulajdonos költségére

2023.10.19. 14:16

Ebben az esetben szállíthatják el az autóját a közterületről

Külön törvény szabályozza, hogy mik a hatóságok lehetőségei az problémás autókkal.

Ujlaki Attila

Mi lesz az elhagyott autók sorsa?

Fotó: ÉM

Évek óta egyre nagyobb problémát jelentenek Miskolcon az elhagyott autók. Sokszor évekig, foglal egy-egy parkoló helyet egy műszaki vizsga nélküli autó, de olyan is előfordult több esetben, hogy közút mellett maradt egy roncsautó például a Lyukóvölgyben. 

Gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan pedig úgy gondolják, hogy ha „olcsón” szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, akkor elég az utcán hagyni, hiszen a rendőrség vagy a közterület-felügyelet idővel úgyis elszállítja majd. 

A közterület-felügyelet ezeket a gépjárműveket eltávolítja, azonban mindig a tulajdonos költségére. Ebbe beletartozik a jármű elszállításának, valamint tárolásának költsége is. Ha az eltávolítástól számított hat hónapon belül a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója nem jelentkezik, az autó a közterület-felügyelet tulajdonába kerül. Az elszállítási és tárolási költségek ebben az esetben is az eredeti tulajdonost vagy üzemben tartót terhelik. A Miskolci Önkormányzati Rendszert (MIŐR) számára (országosan is – a szerk.) külön törvény szabályozza, hogy mik a hatóság lehetőségei a roncsautókkal. A közterület-felügyeletet érintő passzusok szerint a hatósági jelzéssel nem rendelkező – tehát, aminek nincs rendszámtáblája – járművek tartoznak a rendészet illetékességi körébe.

Érdemes figyelni rá

Az autó tulajdonosának a legjobb megoldás az, hogy tartsa az autóját az érvényes műszaki vizsga és minden egyéb szükséges engedélyekkel és dokumentumokkal hiszen, ha az illetékes hatóság szállítja el a járművet, az komoly költségeket jelenthet a tulajdonos számára. A MIŐR korábban azt írta, hogy gépjárművenként több mint 300 ezer forintos költséget jelent egy roncsautó kezelése – mindent beleszámítva. A MIŐR egyébként azt ajánlja a lakosoknak, hogy mindenképp jelezzék feléjük, ha elhagyott autót látnak. Korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság is azt nyilatkozta ebben az ügyben, hogy alapesetben és elsődlegesen a jármű elszállításáról mindig a tulajdonosnak kell gondoskodnia, amennyiben nem teszi, akkor a hatóság gondoskodik annak elszállításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában