Meddig marad ott?

2023.08.12. 12:00

Elhagyott autó a lyukóbányai árokban

Egy olvasó kereste meg lapunkat azzal, hogy egy autó áll az árokban Lyukóbányán körülbelül másfél hónapja.

Ujlaki Attila

Autó az árokban

Olvasónk azt is leírta, hogy az elhagyott autó már ripityára van törve, és nem viszi el senki a közterületről. A rendőrség azt mondta megkeresésünkre, hogy amennyiben önkormányzati területen fekszik az autó, akkor az ő kötelessége az autó elszállítása a tulajdonos hiányában. „Alapesetben mindig a tulajdonosnak a kötelessége elszállítani a gépjárművet, hiszen az ő vagyontárgya, jelen esetben ez a gépjármű nem képez forgalmi akadályt, így nem jelent közvetlen balesetveszélyt” – nyilatkozta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Felkutatják a tulajdonost

A szóvivő hozzátette: először a rendőrség felkutatja a tulajdonost, amennyiben nincs tulajdonosa az elhagyott autónak, akkor az önkormányzat feladata elszállítani. Rámutatott arra is, hogy a roncsok egyébként veszélyes hulladékoknak is minősülhetnek. „Amennyiben balesetveszélyes helyzetet okoz egy autó, akkor azonnal megpróbáljuk felkutatni a gépjármű tulajdonosát, de adott esetben azonnal elszállítjuk, ha a helyzet azt kívánja” – húzta alá. 

Mivel az autó Miskolc közigazgatási területén belül található, így megkerestük a városháza sajtóosztályát, amely azt írta, tudnak az esetről. „Az autóval kapcsolatban érkezett lakossági bejelentés, azonban a Miskolci Önkormányzati Rendészet (Miör) közterület-felügyelője térfigyelő kamerán keresztül már néhány nappal a bejelentés előtt észlelte az árokba borult, sérült gépjárművet” – írják.

Hozzátették: az autóra a Miör munkatársai a vonatkozó szabályozásnak megfelelően felszólítást helyeztek el az üzembentartó számára, hogy szállíttassa el a gépjárművet. „A tulajdonos a felszólítás után jelezte, hogy az autó tulajdonjogát még májusban átruházta valaki másra, és ezt be is jelentette az illetékes hatóságnál. A gépjármű-nyilvántartás szerinti vélelmezett új tulajdonossal történő kapcsolatfelvétel érdekében a Miör már intézkedést kezdeményezett” – részletezik. 

Arra is kitértek, hogy a gépjármű jelenleg hatósági jelzéssel rendelkezik, a Miör csak az üzembentartó felszólítására jogosult, az autó eltávolítására nem. Így kérdéses, hogy mikor tűnik el a közterületről az autó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában