Fórum

2023.10.04. 12:51

Pro és kontra érvek az akkumulátor-feldolgozó létesítéséről - videóval!

Alsózsolca vezetése kérte a lakosságot, hogy álljanak ki az üzem telepítése ellen.

Boon.hu

Fotó: Ádám János

A helyi önkormányzat lakossági fórumot rendezett az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban október 3-án, kedd este. 

A nem először megrendezett eseménynek többek között az volt a célja, hogy tájékoztatást nyújtsanak az Andrada Group Kft. veszélyeshulladék-feldolgozó és -tároló üzem helyi létesítésével kapcsolatos jelenlegi helyzetről és meghallgassák az emberek véleményét. Az est moderátora Lengyel-Béres Klára, az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtár intézményvezetője volt. A fórumon parázs hangulat alakult ki.

Civilek részvételével

Az alkalmon megjelentek Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere, a képviselő-testület és a helyi civilek képviselői. Ezenkívül meghívást kapott a rendezvényre Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője és Peter Tibaut, a szlovén Andrada Group Kft. résztulajdonos ügyvezető igazgatója. Utóbbi nem jött el, de levélben tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy jelenleg az erőforrásaikat a beruházás környezeti hatásvizsgálatának elvégzésére fordítják.

A civilek szakmai előadások formájában adtak hangot aggodalmaiknak. A környékbeli folyók szennyezéséről tartott beszámolót Kocsis Tamás nyugalmazott vegyész üzemmérnök és környezetvédelmi szakmérnök. A szlovén cég körüli ellentmondásokról beszélt Nagyné Aranyi Hajnalka, az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület elnökségi tagja. A szervezet létrehozott egy „Alsózsolcai őrszem” nevű internetes felületet is, ahol bejelentéseket lehet tenni a helyi ipari park, vagy a település területén tapasztalható környezetvédelmi szempontból aggályos dolgokról. 2023. október 21-én 17 órától pedig lámpás felvonulást szerveznek Alsózsolcán, hogy felhívják a figyelmet lakóhelyük megóvására. Végül a veszélyes hulladékok feldolgozásáról, az akkumulátorok gyúlékonyságról Márton Sándor, tűzvédelmi szakember szólt.

Észrevételek a hatóságnak

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal közleménye szerint az üzem telepítésével kapcsolatos kizáró okokra, környezeti hatásvizsgálat szükségességére, továbbá a környezeti hatástanulmány tartalmára vonatkozóan a közlemény megjelenését követő 21 napon belül észrevételt lehet tenni a környezetvédelmi hatósághoz” – tájékoztatta a lakosságot Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere. „Éppen ezért Alsózsolca város önkormányzata az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesülettel, a Zöld Arnótért Egyesülettel és a Zöld Kapcsolat Egyesülettel tanácskozott erre vonatkozóan. Az önkormányzat a Geosystem Kft.-t kérte föl, hogy fogalmazza meg azokat a kifogásokat, ami alapján kérjük, hogy írjanak ki a cégnek részletesebb hatástanulmányt. Alsózsolca ügyfél ebben az esetben, ami azt jelenti, hogy betekintési joga van az iratok közé. Rajtunk kívül egyébként 17 észrevételt nyújtottak még be. Ennek következtében a határidő lejárta előtt az Andrada Group Kft. visszavonta az eredeti kérelmét. Mindemellett Alsózsolca önkormányzata a lakosság aláírásaival korábban petíciót is benyújtott. Ebben tiltakozik az ellen, hogy a Miskolc-Alsózsolca Ipari Parkban a szóban forgó szlovén cég veszélyeshulladék-feldolgozó és -tároló üzemet létesítsen, mert közel lenne a vízbázishoz és a lakott településhez. Mi semmi mást nem szeretnénk, csak azt, hogy ne egy szennyezett várost hagyjunk az unokáinkra.” – mondta a polgármester.

Kihagyták az egyeztetésből

Miután meghallgatta a civilek szakmai előadását, az országgyűlési képviselő is ismertette az álláspontját.

„Igyekeztem az üggyel kapcsolatos információkat begyűjteni, hogy önökkel megosszam azt, amit tudok. Alsózsolca önkormányzatának nincsen saját ipari parkja, mert a korábbi önkormányzat eladta egy magánszemélynek és jelenleg is magántulajdonban van” – közölte Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője.

„Tudomásom szerint az ipari park tulajdonosa egyeztetett az Andrada Group Kft.-vel, vagy maga hozta őket ide. A cég kérte az ipari park tulajdonosát, hogy mutassa be a helyi önkormányzatnak. Először Marcsikné Orosz Emese jegyzővel és Ráki István alpolgármesterrel tárgyaltak, majd Szilágyi László polgármesterrel. Értesüléseim szerint a befogadó hozzáállás miatt kért engedélyt és támogatást a cég. Időközben azonban Alsózsolca lakossága és a civilek kezdeményezésére megváltozott a városvezetés véleménye. Nagyon köszönöm és örülök annak, hogy a civil szervezeteket is bevonták ebbe a folyamatba, hiszen ők tudják szakmailag felvázolni azokat a kockázatokat és szempontokat, amelyek alapján az aggodalmunkat mi is kifejezhetjük. A környezetvédelmi hatóság dolga pedig csak annyi, hogy kiadja az engedélyeket. Jelenleg a szóban forgó cég visszavonta az engedélykérelmét és nincs eljárás, hanem környezeti hatásvizsgálatot kértek, ami sokkal szigorúbb. Úgyhogy nem egészen értem, hogy mi is a célja ennek a lakossági fórumnak. Engem nem kérdezett meg senki és nem hívtak meg a tárgyalásokra, azaz nem vagyok ügyfél. Annak ellenére, hogy nekem országgyűlési képviselőként nincs fontosabb, mint a magyar emberek érdeke és élete. Hiszen magam is ebben a térségben élek és mindent meg fogok tenni az alsózsolcaiak biztonsága és egészsége érdekében!” – hangsúlyozta.

A polgármester Csöbör Katalin felvetésére, miszerint őt nem vonták be az egyeztetésekbe, azt mondta, hogy ezek a találkozók a szlovén cég vezetésével valójában mindössze arról szóltak, hogy tájékozódtak a települést illetően. Itt a városvezetés számára még nem derült ki túl sok konkrétum, ezért nem érezték szükségét, hogy bárkit is beavassanak a vendégek fogadásába. Ugyanis a külföldi cégekkel folytatott tárgyalások egyébként sem ritkák Alsózsolcán.

 

“Elmondta, mi bólogattunk, mert amit fordítottak azt értettük, de javarészt az egészet nem” VIDEÓVAL 

A tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében tartott keddi  alsózsolcai fórumon az önkormányzat vezetői elismerték, hogy többször tárgyaltak az Andrada képviselőivel, de ahogy a település jegyzője fogalmazott „azt sem tudták miről tárgyalnak”.   

 A fórumon Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője felszólalásában elmondta, hogy az alsózsolcai ipari park magántulajdonban van. Az ipari park tulajdonosai keresték meg a céget, majd mutatták be őket az önkormányzat vezetőinek, akikkel többször is tárgyaltak. Az Andrada képviselője korábban úgy nyilatkozott: az önkormányzat vezetői kifejezték befogadási szándékukat. Ezt a tegnapi fórumon cáfolta a polgármester és a jegyző is. Felszólalásukban elismerték ugyan, hogy több alkalommal volt egyeztetés a céggel, de csak angol tolmácson keresztül tudtak tárgyalni és a jegyző szerint mindösszesen annyi derült ki számukra, hogy "valamit szeretnének csinálni”. 

Szilágyi László polgármester a tárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: “elmondta, mi bólogattunk, mert amit fordítottak azt értettük, de javarészt az egészet nem”. Ezért azt kérték az Andradától, küldjék meg írásban, mit szeretnének megvalósítani, amit a cég elmulasztott. A településvezetők azt állították, hogy a többszöri tárgyalás után sem tudták, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet kíván létesíteni az Andrada a helyi ipari parkban. Pontosabban nem értették a technológia lényegét. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában