Első csütörtök

2023.09.07. 11:58

Konkrét céllal, vagy csak úgy az Ónodi vásárban + fotók

Rég volt már ilyen „későn”, azaz hetedikén a hónap első csütörtökje, de a tényen ez sem változtatott, hiszen ebben az időpontban hagyományosan Ónodi vásár van. Ismét rengetegen szánták rá magukat, hogy bevásárló vagy éppen nézelődő napot tartsanak, érkezzenek konkrét céllal, vagy csak úgy.

Ma is sokan...

Fotó: Ádám János

Attila az előbbi kategóriába tartozott, hiszen tudta, hogy a rég áhított hasogató balta éppúgy várta, mint a terítő a konyhaasztalra. Sőt, még egy nadrág is „becsúszott”... Meg még egy-két apróság, és a végén a lángos. Mert aki egyszer már járt a vásáron, az tudja, hogy ami szem-szájnak ingere – a képek beszédesek – minden megtalálható az árusoknál, és a vásárlás végén a gasztronómiának is lehet hódolni...

Egy kis történelem

A krónikák szerint egy 1396. július 9-én kelt oklevelében Zsigmond király Ónodnak mezővárosi és vásártartási jogot adományoz. Ónod ezzel az egyik legrégebbi vásártartási joggal rendelkező település az országban, hisz a mai napig minden hónap első csütörtökén országos állat- és kirakodóvásárt rendeznek a vásártéren.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában