Mobilitás

2023.09.14. 20:00

Hamarosan ráhajtunk az autómentességre

Idén szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet és a hozzá kapcsolódó programokat.

Póczos Nikolett

Autómentesen

Fotó: Ádám János

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon és vármegyénkben is. Vagyis volt eddig. Az idei programokról érdeklődtünk a városháza sajtóosztályától, viszont válaszra sem méltattak, így azt nem tudtuk meg, hogy lesz-e program Miskolcon az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan.  

Felsőzsolcán és Mezőkövesden viszont változatos programokkal készülnek. ​ Egészségmegőrzés Felsőzsolcán szeptember 16-án, szombaton Egészség és Sportnap keretében biztosítanak majd lehetőséget a helyiek részére az egészség megőrzéséhez szükséges vizsgálatok elvégzésére.  

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház közreműködésével tüdőszűrést is végeznek majd. Ahogyan az egész kampány során, úgy a nyitórendezvényen is nagy hangsúlyt kap a sport. Érkezik az ország egyik legnagyobb ügyességi pályája, az ExatRun-akadálypálya, majd közös edzésen vehetnek részt Rubint Rellával, a legkisebbek részére pedig mondókákkal és játékokkal készülnek a Bellőke című foglalkozáson. 

Az önkormányzat energiatakarékossági totójának nyereménye egy elektromos autó használata, egy napra. A hét során kerékpáros programokon, vetélkedőkön, néptáncfoglalkozáson, táncórán is részt vehetnek az érdeklődők, szeptember 22-én, pénteken pedig Toma és csapata autómentes korokat idéző történeti kalandparkja vár mindenkit a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése jegyében. Szeptember 16-án rendezik a Tour de Mezőkövesd és Életmódváltó Hetek programot a Kavicsos-tó partján, a szabad­időparkban. 9:30-tól indul a VII. Mezőkövesd Félmaraton futóverseny (21 kilométer, 14 kilométer, 7 kilométer és 3,7 kilométer), melyre a nevezés szeptember 14-ig lehetséges, online. 11, 13 órától és 16:30-tól plankversenyt rendeznek. 13:45-től pedig a XIX. Tour de Mezőkövesd hivatalos megnyitója kezdődik. 15 órától indul a 8 kilométeres gyaloglókör, 15:05-kor indítják a 8 kilométeres kutyás gyaloglókört. 17 órától pedig a gyerekek kerékpáros köre következik. A versenyszámok és a teljesített idő után mindenki meghatározott tombolát kap. 17.30-kor pedig tombolasorsolással ér véget a nap, ahol a fődíj egy elektromos kerékpár.

Miskolc sem marad ki 

Miskolc idén 23. alkalommal csatlakozik az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozatához. A fenntartható közlekedési módok népszerűsítése érdekében 2023. szeptember 18-án (hétfő) reggel Bicajos Reggelire hívjuk és várjuk szeretettel mindazokat, akik aznap az aktív mobilitást választják, vagyis kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával stb. érkeznek a Szent István térre. Akik betérnek hozzánk, a reggeli csemege mellett megismerkedhetnek a TekAIRj kampánnyal, a HungAIRy projekt tevékenységeivel, a 100 klímasemleges és intelligens város misszióval, a Részvételi Költségvetéssel, sőt a helyszínen még komposztkeretet is igényelhetnek.

A 2023-as Európai Mobilitás Hét miskolci programjai: 

Szeptember 18. hétfő 

6:30 - 9:00 Kerékpáros reggeli a Szent-István téren 

7:09 - 7:45 Eljutási verseny Majláth és a Városház tér között  (Indulás Felső-Majláthról 7:09-kor) 

Szeptember 18-22. 

Biciklivel érkezem kampány 

Egyhetes iskolai módváltási kampány meghirdetése a miskolci általános iskolák tanulói (1–8. osztály) számára. A kampány végén a három leglelkesebb iskola iskolánként 100 000 Ft díjazásban részesül. 

Bringázz Miskolc! nyereményjáték 

„Fedezd fel Miskolc új kerékpárútjait, készíts egy bringás fotót és küldd el nekünk!” 

A szervezők a játékosok között Miskolc tematikájú ajándékcsomagokat sorsolnak ki. 

A fotókat szeptember 22. éjfélig várják a [email protected] email címre. 

Szeptember 22. péntek 

Autómentes nap – ingyenes MVK forgalmival 

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. szeptember 22-én, pénteken az érvényes forgalmi engedéllyel rendelkezők és családtagjaik számára minden busz- és villamosjáratán ingyenes utazást biztosít, ezzel is támogatva az Európai Mobilitási Hét autómentes napját. Egy utazás során egyszerre legfeljebb 2 felnőtt és 2 gyermek veheti igénybe a kedvezményt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában