Közfoglalkoztatás

2023.09.14. 19:21

A vármegye seregszemléje Miskolcon

Hivatalosan is megnyitotta kapuit az immár hetedik vármegyei közfoglalkoztatási kiállítás és vásár Miskolcon, az Erzsébet téren, ahol a vármegyénk valamennyi járása, tájegysége képviselteti magát a több mint ötven kiállító között. A rendezvény hivatalos megnyitóját még az eső sem mosta el délután.

Póczos Nikolett

Az eső sem riasztotta el az embereket a kiállítás és vásártól

Fotó: Ádám János

Dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye főispánja - miután köszöntötte a vármegye közfoglakoztatóit a VII. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közfoglalkoztatási Kiállításon - elmondta, hogy a vármegye 358 településéből, 357 részt vesz a közfoglalkoztatásban. „Nagy jelentősége van ennek a programnak vármegyénkben 1024 támogatási program van folyamatban és közel 15 ezer fő vesz részt benne” – hangsúlyozta. Majd kiemelte „ez a program nagyban hozzájárult a megye foglalkoztatáspolitikai és munkaerőpiaci helyzetének a javulásához”. Azon túl, hogy munkához segíti az itt élő embereket és segít az elsődleges munkaerőpiacra történő belépéshez, ezen túl értéket is állít elő. Majd reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő másfél napban ezt meg tudják itt Miskolcon mutatni, tette hozzá Dr. Alakszai Zoltán.

Remek lehetőség

Remek lehetőségnek nevezte a rendezvényt Bánné dr. Gál Boglárka Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, hiszen a települések eredményei, értékei vagy fejlesztései széles körben kaphatnak figyelmet. 

„A közfoglalkoztatási program, 12 éve jött létre és a mögötte lévő rendszer új lehetőségeket adott a magyar vidéknek, melynek hatására megindult a településeken a munka, melynek lenyomata ez a vásár, több mint 50 kiállítóval” – tette hozzá az elnök. Majd kiemelte, hogy „a kiállítás célja, hogy tájékoztatást adjon a közfoglalkoztatás értékteremtő jellegéről, sokszínűségéről és segítse a kiállító önkormányzatok kapcsolatteremtését és megismerjék egymás jó gyakorlatait” - mondta.

Vissza a munka világába

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, örömét fejezte ki, hogy választókörzete dél borsod is képviselteti magát, 11 település jött el a kiállításra. Mint mondta, „a közfoglalkoztatás olyan lehetőséget teremt az elsődleges munkaerőpiacról lecsúszóknak, hogy visszataláljanak a munka világába. Az elmúlt 10 év bizonyította a közfoglakoztatás szükségességét” – emelte ki. Majd hozzátette, ez a Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár lehetőséget ad a tapasztalatcserére is.

Átmeneti megoldás

Az 52 kiállító település között jelen van a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal is – tájékoztatott köszöntőjében Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy „a közfoglalkoztatás csupán átmeneti jelleggel, munkaerőpiaci reintegráló eszközként kínál foglalkoztatási lehetőséget, hiszen a kormány törekvéseinek megfelelően a hazai foglalkoztatásbővítés kulcsa elsősorban a potenciális munkaerő-állomány, így az inaktívak és a jelenleg közfoglalkoztatásban lévők elsődleges munkaerő-piacra segítése”. Majd hozzátette, hogy amikor 2011 -ben bevezették a mostani közfoglalkoztatás rendszerét az volt a cél, hogy innen minél többen átkerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. „A Belügyminisztérium, mint a közfoglalkoztatás irányítója azt a célt tűzte ki, hogy olyan programok valósuljanak meg, melyek hasznosak, értéket teremtenek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé és a legtöbb hátrányos helyzetű munkanélküli számára elérhetőek.” Célunk az átmeneti, tranzit foglalkoztatás megerősítése, az aktivitás növelése, melynek szegénységenyhítő funkciója is megjelent az eddigi eredményekben. Majd ennek a folyamatnak szerves része lett a képzés is, mely munkaerőpiaci esélyeket növeli. Majd kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésben is megvan már az erre a célra szánt támogató összeg, a forrás, melynek nagyságrendje 125 milliárd forint – zárta gondolatait az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában