Harminc fok felett

2023.08.15. 14:12

Újra itt a kánikula – így védekez(z)ünk

Ismét beköszöntött az igazi nyár, keddtől egészen jövő hét végéig 30 Celsius fok feletti maximumokkal kell számolnunk, így nagyon fontos, hogy megfelelően védekezzünk!

A párakapu alatt átmenni csodálatos érzés ilyen nagy melegben

Fotó: Ádám János

Harmincöt fokot mutatott már délelőtt fél 11-kor a Centrum megállóban a digitális kijelző hőmérsékletet jelző része.

A villamosra várók szemközt, a bevásárlóközpont árnyékában álltak, míg mások szalmakalappal vagy világos sapkával védekeztek a már jelen lévő forróság ellen. A szökőkút szomszédságában egy párakapu várja a felfrissülni vágyókat, ezen haladtak át Tündéék, fotóriporterünk kedvéért többször is – de természetesen egyáltalán nem bánták a zuhanysorozatot.

Naptej, víz, sapka, napszemüveg és árnyék

„Sok vizet fogyasztunk, használjuk a párakapukat, kenjük magunkat naptejjel, és nem hiányozhat a napszemüveg sem. Keressük az árnyékos helyeket, és ha tehetjük, kimegyünk a strandra, de otthon is szoktunk pancsizni a kislánnyal” – felelte Tünde – lapunk előfizetője – arra a kérdésre, hogyan védekeznek a hőséggel szemben.

Továbbhaladva Diósgyőr irányába, látjuk, hogy bizony a növényzetet sem hanyagolják el a kánikulában. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai locsolják a virágokat, s ha kell, meg is szabadítják azokat az elszáradt részektől.

„Ásványvizet kapunk a cégtől védőitalnak, másfél litert egy nap, az autóban pedig ott van a sapkám és a napszemüvegem, csak most épp' az árnyékos oldalon dolgozunk. Persze, magamat is meglocsolom, ha már nagyon melegem van” – mondta egyikük.

Fagyizók és turisták

A sétálóutcán számos fagylaltozó található, melyeknél rendre legalább tíz kimelegedett ember várta a gombócokat. Ha a forgalom felől szerettünk volna érdeklődni, bizony ki kellett volna várni a sorunkat – ennél feleslegesebb lépés azonban aligha létezik ebben a melegben, a kisebb tömeg magáért beszél minden fagyizó előtt. Ahogy a kávézók, kiülős helyek is népszerűek 30 Celsius közelében nappal is. Az egyik ilyen egységben frissített Klaudia és Zita, akik Szatmárnémetiből érkeztek.

„Tulajdonképpen turista-státuszban vagyunk itt, mert a fiam a Miskolci Rendvédelmi Technikumban edzőtáborozik. Negyven perces sétával értünk ide – szigorúan az árnyékos oldalon –, aztán be is ültünk frissíteni. Egyébként figyelünk a vízfogyasztásra, használunk fényvédőt, de kalapot nem hordunk, mert vigyázunk a frizuránkra! Talán majd, ha idősebbek leszünk. Általánosságban persze örülünk a jó időnek, szeretjük a nyarat, a meleget, otthon járunk strandra és tópartra is” – mesélték mosolyogva.

Vízosztás még nincs, párakapuk igen

Megkerestük a városháza sajtóosztályát, hogy terveznek-e vízosztást, illetve a párakapukról is érdeklődtünk.

„Vízosztást harmadfokú hőségriasztás esetén szokott megrendelni az önkormányzat a MIVÍZ Kft-től, egyelőre azonban ilyen riasztást nem rendeltek el. Az elmúlt hetek szokatlanul hűvös őszies időjárása után a reggelek még most is hűvösebbek, hőség inkább csak a késő délelőtti, illetve a délutáni órákban tapasztalható, ennek ellenére a miskolciak kényelmét szem előtt tartva párakapuk jelenleg több helyszínen is üzemelnek városszerte, például a Centrum Áruház előtt, a Szent István utcán, a Klapka utcai OTP mellett, a Szentgyörgy utcai posta előtt, az Otthon téren és az Árpád utcán” – írták.

Mint arról portálunk is beszámolt, a szezonális karbantartást követően a városi ivókutak is üzemszerűen működnek: többek között Lillafüreden a LÁÉV kisvasútnál, az Erzsébet sétányon, a Majális parknál, a Tapolcai Parkban, a Hejőligetben, illetve a Népkertben. 2022-ben a Mivíz által pályázati forrásból telepített új ivókutak is üzemelnek a Búza téren, a Népkertben, a II. János Pál pápa téren, a Kemény Dénes Városi Sportuszodánál, illetve az Avastetőn.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szerdán is napos idő valószínű, gomoly- és fátyolfelhőkkel, többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a minimum-hőmérséklet 11 és 19, a csúcsérték 29 és 34 fok között várható. Csütörtökön és pénteken a maximum-hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű – záporok, zivatarok előfordulhatnak –, míg hétvégén a csúcsérték 29 és 35 fok között alakul. Emellett az UV-sugárzásra is figyelnünk kell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában