Bosszantó

2023.08.21. 20:00

A turisztikai szezon közepette építik a miskolctapolcai utat

Idén év végéig el kell számolni a projektpénzekkel. Ez indokolja a furcsa időszakban megkezdett beruházást.

Szaniszló Bálint

Kellemetlen szituációk

Fotó: Ádám János

Kétségtelen, hogy nem volt a legjobb időzítés az idegenforgalmi szezon közepén megkezdeni a Miskolctapolcára vezető forgalmas útszakasz felújítását. Mint a Boon.hu részletesen foglalkozott vele, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az Útfejlesztések Miskolctapolcán és környékén című projekt megvalósítására 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Az építkezések befejezése kétségtelenül sürgető, hiszen még az előző uniós ciklus beruházásairól van szó, így legkésőbb idén november 30-ig át kell adni a fejlesztéseket a közlekedők számára, azután elszámolni a kapott támogatásokkal.  

Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az utolsó pillanatban, a legnagyobb idegenforgalmi szezon közepén kezdtek hozzá például a miskolci belvárost és a kiemelt turisztikai övezetként funkcionáló Miskolctapolcát összekötő út felújításához. Okoz ez bőven fejfájást az utat használók számára, hiszen a munkálatok rendkívül sok kellemetlenséggel járnak.

Ezt csinálják itt és itt  

A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utcai csomóponttól egészen az Iglói utcáig tart. Az érintett szakaszon a Mivíz Kft. közműhálózat rekonstrukciója is a kivitelezési feladat részét képezi. A meglévő autóbuszöblöket is felújítják: a leromlott, felgyűrődött, hullámos aszfalt burkolatú öblök helyett, szabványos kialakítású bazalt beton burkolatú autóbuszöblöket építenek ki. A szakaszon az összes járdát felújítják térkő burkolattal.

A projekt keretében tervezett útfejlesztésekről amúgy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából még 2019. áprilisában döntéselőkészítő tanulmány készült, és még ugyanazon évben elindultak a tervezési munkák.

Uniós milliárdok 

A projekt egyébként a következő helyszíneket foglalja magában Miskolctapolca területén. Az Iglói út Győri utcától a buszfordulóig tartó szakasza, a Csabai utca Fagyöngy utca és Görömbölyi utca közötti szakasza, valamint a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszának felújítása tartozik a projektbe, kerékpáros nyom kialakításával. A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca és Győri utca között. A projekt része a sokat emlegetett, bírált Miskolctapolca-Görömböly összekötő út megépítése, és kerékpáros nyom kialakítása.  

A szándékok szerint az utak felújítása során a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak lesznek. 

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 1,4 milliárd forint. A projekt tervezett befejezése tehát 2023. november 30.

Ellentmondásos helyzetek 

Mindez - összességében - teljesen normális helyzet lenne, amennyiben nem kellene autóknak szlalomoznia a korlátozások és korlátozások közt, vagy a gyalogos turistáknak próbálni átkelni építési területként funkcionáló úttesteken. A tapolcai autóbuszvégállomás területe például igazi kalandtúrapark. A busz nem ott áll meg, ahol korábban, nehéz eligazodni a környéken. A buszforduló környékén lévő szálloda tulajdonosa levideózta, amikor egy busz megfordul. A jármű felveri a port, aminek jelentős része a szálloda teraszán érkező vendégek asztalán köt ki. Ez csak egy-két példa a sok közül. A mostani kellemetlenségeket persze majd némileg ellensúlyozza, hogy felújított út áll majd az autósok rendelkezésére, mert az tény, hogy régóta ráfért már a rekonstrukció az útszakaszra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában