boon.hu video

2023.08.11. 12:12

Parlagi sast mentettek a Mályi Madármentők – videóval!

A repülni képtelen madarat azonnal a Hortobágyi Madárkórházba szállították a Mályi madármentők, ahol a röntgen tüdődaganatot vagy tüdőpenészt mutatott, valószínűleg ezért nem tud repülni. A fiatal parlagi sas felépüléséig a kórházban marad – tájékoztatta portálunkat Lehoczi Krisztián Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Póczos Nikolett

Forrás: Facebook

Csütörtökön kaptak hívást a madármentők, mely szerint Kerecsend határában egy nagy méretű madár furcsán viselkedik a tarlón - kezdi az eset ismertetését Lehoczi Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke. A betelefonáló elmondása szerint kiszállt az autóból, megkergette a madarat, de az nem tudott emelkedni. Készített róla egy fotót és közben felhívta a madármentőket, hogy úgy tűnik egy fiatal réti sas van az út szélén. De az átküldött képeken a szakemberek megállapították, hogy nem réti sasról, hanem parlagi sasról van szó.

Autóba ültek és azonnal a helyszínre siettek. Azt tapasztalták, hogy a sas valóban ott ült a tarlón. Az egy kilométeres fogócska után végül sikerült befogni, a legyengült és rossz kondícióban lévő fiatal, csont sovány parlagi sast. Nagyon gyenge volt, térdmagasságban körülbelül 20 métert tudott szárnyalni és így a vadászatra is képtelen volt. Külsérelmi nyomot nem láttak rajta és mérgezésre utaló nyomokat sem találtak a helyszínen, ezért autóba tették és a Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítványhoz vitték – mondta Lehoczi Krisztián. 

Lehoczki Krisztián a befogott sassal
Forrás: Facebook

Ott azonnal infúziót és vitaminokat kapott, majd készült róla egy röntgenfelvétel is, melyen az látható, hogy a szíve felett, mellett egy folt rajzolódik ki, ami tüdődaganat vagy tüdőpenész is lehet – tette hozzá a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke. A sas a madárkórházban maradt, további ellátásra és megfigyelésre.

Kérdésünkre, Lehoczi Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, ennek a madárnak a közelben van a fészke, valószínű, abból az egyik fióka ez a madár. Egy fokozottan védett madárról beszélünk, hiszen nem egy tucatmadárról van szó, a természetvédelmi értéke 1 millió forint - mondta a elnök. 

Lehoczi Krisztián szerint ez a sas populáció mintha az utóbbi időben növekedett volna, de nem egy gyakori állatról van szó. A madár most valószínűleg egy egyedi jelölést kap majd és azon a területen engedik majd el, ahol találták, de a nemzeti park és a kórház erről még egyeztetést folytat a következőkben – mondta Lehoczi Krisztián Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Videón a madár befogása:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában