Méltatlan ügy

2023.08.31. 17:30

Mi lesz a Kazinczy iskolai Váli-pannóval? A városházánál pattog a labda

Szétszedve, raktárban őriznék a milliós értékű Váli Dezső-pannófestményt Miskolcon.

Hajdu Mariann

Vali Dezső alkotása a Kazinczy általános iskolában

Forrás: Deske.hu

A miskolci Kazinczy Ferenc általános iskola igazgatója azzal a kéréssel fordult Miskolc önkormányzatához, hogy az iskola aulájában található, az önkormányzat tulajdonában álló nagyméretű pannó (nagyméretű táblakép- a szerk.) más helyszínen való elhelyezésére segítsen megoldást találni. A pannó által elfoglalt területet ugyanis szeretnék iskolai célokra hasznosítani – írta portálunk augusztus elején a Kazinczy iskola igazgatójának levelét felidézve. Varga Andrea Klára alpolgármester próbált közbenjárni az ügyben, ám más intézményben nem találtak helyet a műnek. Akkor jött az ötlet: darabjaiba szedve a Herman Ottó Múzeumban raktároznák el, amihez az alkotó közbenjárását kérték. Ehhez azonban Váli Dezső neves művész nem járult hozzá. Portálunknak akkor azt nyilatkozta, a pannó akkora méretű, mint a mögötte lévő lépcső pofafal, évtizedek óta (1981 óta) az iskola tartozéka. Eltávolítása, raktárba helyezése gyakorlatilag a sokmillió forint értékű mű szándékos megsemmisítését jelentené. Méltatlan kezelése már jogi kategória, bírósági ügy is lehet belőle. De ő megoldást szeretne.

Kié a nagyértékű pannó?

Erről írtunk a múltkor, mint ahogy azt is, hogy városháza a tankerületnek dobta a labdát mondván, hogy a műalkotás tulajdonviszonyai tisztázatlanok, ám az iskola fenntartója és üzemeltetője a tankerület. "Miskolc városa mindent megtett annak érdekében, hogy segítsen a műalkotás megóvásában és az utókor számára történő megőrzésében, ezért vette fel a kapcsolatot a lehetséges helyszínként felmerülő intézményekkel, ezért próbál a múzeumon keresztül segíteni, de az iskola döntését, mivel nem fenntartója az intézménynek, nincs lehetősége befolyásolni" - nyilatkozták lapunknak.
Azóta tovább gyűrűzött az ügy: megkerestük a Miskolci Tankerületi Központot, kérdéseinkre  -  többek között arra, hogy mit terveznek lépni az ügyben - dr. László István tankerületi igazgató így válaszolt: 

"Megkeresésére tájékoztatom, hogy az intézményben Váli Dezső festőművész „A képtár kapuja” című nagyméretű pannója 1981-ben, kényszerűségből került az iskolába, az akkori fenntartó önkormányzat kérésére. A festmény továbbra is Miskolc Önkormányzatának tulajdonában áll, és alpolgármesteri egyeztetések zajlanak a Herman Ottó Múzeumban történő elhelyezéséről, tekintettel arra, hogy az iskolában nem megoldott a műalkotás szakszerű védelme."

Nem érti a válaszlevelet

A levél után újra beszéltünk Váli Dezsővel, aki nem érti a tankerület válaszlevelét. Mint mondja, sosem volt szó arról, hogy kényszerűségből került volna az iskolába a pannó. Évekig kereste a lehetőségét, hogy visszakerüljön Miskolcra a mű, miután elkerült a Miskolci Képtárból, ahová készült. Úgy emlékszik, akkori kollegája, Végvári Lajos művészettörténész professzor közvetítésével találta meg valaki a Kazinczy-iskolát. De szerinte a tankerület válasza okafogyottá is vált, és újra az alpolgármesternél pattog a labda a következők miatt:
– A napokban kezembe került egy régi levél, amit az után, hogy 2011-ben, amikor Miskolcon jártam rekonstruálni a pannót, a Kazinczy Ferenc általános iskolából kaptam, az iskolaigazgató, Juhász József  jegyezte. Ez a következőket tartalmazza. „Készítettem egy rövid összefoglalót tanulóink számára az aulában található pannóról. A honlapunkra és a kép mellé szeretnénk elhelyezni az ismertetőt", írta, és leveléből kiderül, fontosnak tartja a művet a diákok művészeti nevelésében. A levélben sok mindenre fény derül az alkotás kapcsán is. „A műalkotást mi (mármint a Kazinczy iskola) őrizzük, de formailag Miskolc Város Önkormányzatának tulajdona, aki a felügyeleti  jogot,  illetve kötelességet a Bán András úr vezette Miskolci Galériára testálta. Értékes, jegyzett alkotás, mai értéke 7-10 millió forint körül mozog. A festmény szimbólumok, képi metaforák sokaságát rejti.

A levél részletesen elemzi a művet, majd hozzáfűzi: „Büszkék vagyunk és örülünk, hogy egy rangos műalkotás őrzői és napi szemlélői lehetünk".

Szeretné, ha a mű az iskolában maradna

Vagyis a mű a miskolci önkormányzaté. Váli Dezső továbbra is nyomatékosítja, nem szeretné, ha a mű elkerülne az iskolából. Szerinte az sem igaz - mint amit a tankerület állít - hogy "az iskolában nem megoldott a műalkotás szakszerű védelme". 
- 2011-ben, amikor restauráltam, alig kellett hozzányúlni a mell alatti magasságban sem, olyannyira megőrződött az értéke – fogalmazott. Mint mondta, szerinte az sem indok, hogy másra tervezné hasznosítani az iskola a falfelülelet. Szerinte az ünnepség alkalmából a mű elé lehetne helyezni a dekorációt, más célra pedig ott a szemközti fal, ami tükörszimetrikus azzal, ahol az alkotás található.
Kérdeztük, milyen megoldás lehetne még, ha ragaszkodna az iskola a pannó eltávolításához. Váli Dezső szerint egy egyetemi professzortól lenne ígérete, hogy egy felsőoktatási intézménybe kerülhetne, de az egyet jelentene azzal, hogy a város lemond a nagyértékű tulajdonról.
Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez nem lenne jó ötlet, egyenesen az érték elherdálását jelentené, hiszen több milliós értékű alkotásról van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában