Allergiaszezon

2023.08.03. 11:30

Mutatjuk, mit tehet, ha támad a parlagfű!

A parlagfű pollenkoncentrációja már több helyen elérte a tüneteket okozó közepes szintet, így az allergiások számíthatnak az orrfolyásra.

Boon.hu

Sokan szenvednek augusztus elejétől a parlagfű okozta allergia miatt

Fotó: MW

Tombol a pollen-, így a parlagfűszezon is, mely július végétől egészen októberig eltarthat. Az általunk megkérdezett szakember azt tanácsolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

Korunk betegsége ez... Aki allergiás a parlagfűre, a klasszikus tüneteket produkálja: orrfolyás, tüsszögés, rekedtség, szemégés – és ezek az enyhe szimptómák 

– mondta el a Boon.hu érdeklődésére Dr. Poncsák Csaba. „Azoknak, akik régóta küzdenek ezzel a betegséggel, orrspray-t és többgenerációs antihisztamin tartalmú készítményeket írunk fel, ezeket érdemes már a szezon előtt elkezdeni alkalmazni, szedni. A gyors időjárásváltozás miatt ugyanis hamarabb éri el a pollenkoncentráció a magas szintet, így a tünetek is gyorsan jelentkeznek” – hangsúlyozta a háziorvos.

 

A parlagfű nemzetségének fajai Észak-, Közép- és Dél-Amerikában honosak, hazánkban a második világháború után terjedtek el. Az orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan kizárólag a parlagfüvet emlegetik, pedig más növények pollenje is okozhat allergiát. Például a pázsifűféléknek, a libatopnak vagy az ürömnek is most van szezonja (lásd grafikánk). Amiért ezt a növényt emelik ki, annak oka az, hogy sok esetben keresztallergiát okoz.

Keresztallergia és az élet végéig tartó szenvedés

„Különösen nyáron sok nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, melyek antigénjét ugyanúgy ismeri fel a szervezetünk, mint a parlagfűét. Így aki banánt, dinnyét, uborkát, napraforgómagot vagy akár földimogyorót fogyaszt, és allergiás erre az őszirózsafélére, könnyen hányingerrel, hasi panaszokkal, görcsökkel szembesülhet. Súlyos esetben, ha nem kezeljük megfelelően az allergiát, légzési nehézséget és asztmás tüneteket okozhat, és az akkor már tüdőgyógyászati eset. Ha pedig egyszer megjelenik valakinél az allergia, az nem gyógyítható, élete végéig gondja lesz vele, és mivel a szezon java része nyáron van, az üdülés is könnyen szenvedésbe torkollhat. Magyarországon minden ötödik ember érintett a betegségben, melyet megelőzni nehéz, hiszen például szellőztetni elengedhetetlen, és a nagyvárosokban ugyanúgy jelen van, mint a községekben. Az is befolyásolja a jelenlétét az allergiának, hogy ma már több adalékanyag kerül az élelmiszerekbe, mint az ötvenes években, és a környezetszennyezés is erősíti a tüneteket” – sorolta Poncsák Csaba. Hozzátette: amit tehetünk, az az, hogy ha érzékeljük a panaszokat, időben szakorvoshoz fordulunk, illetve fontos, hogy mindig legyen nálunk gyógyszer. Sokaknál ugyanis azért jelentkeznek szövődmények, mert nem szedik az orvosságot.

A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember időjárása. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kitértek arra is, hogy a kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége.

A lakosság által észlelt parlagfüves területek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán keresztül könnyedén bejelenthetők.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése, valamint a pollennaptár idén is segíti az allergiásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában