Tüsszögés, orrfolyás...

2023.05.05. 07:00

Korábban támad és súlyosabb tüneteket okozhat a pollenallergia

A Semmelweis Egyetem adjunktusa az asztma világnapján arra figyelmeztetett, hogy a pollenallergiások idén az átlagosnál is súlyosabb tünetekkel küzdhetnek majd.

Póczos Nikolett

Fotó: MW

A tüsszögés, orrfolyás ás a torok kellemetlen kaparása megnehezíti az arra érzékenyek mindennapjait. A szakemberek szerint erre az érzésre idén még hatványozottabban kell készülni. Prof. Dr. Szakos Erzsébet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház allergológus-immunológus főorvosa megyénk helyzetét elemezte portálunknak.

A főorvos tájékoztatása szerint az allergiaszezon intenzitása attól függ, hogy milyen kemény volt a tél, mert ha enyhe a tél, hamarabb fognak virágozni a növények és hamarabb szórják a pollenjüket. És most pont egy ilyen enyhe tél után vagyunk.
Az allergológus szerint most éppen a fűpollenek dominálnak a légtérben, majd ezt követően a gabona, majd a lágyszárú gyomok, július közepétől pedig a fekete üröm és a parlagfű pollenszórására kell számítanunk.

Leggyakoribb tünetek az orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, a szem bepirosodása, könnyezése, és nehéz légzés, köhögési rohamok is jelentkezhetnek, mint légúti tünetek. Ezért a tünetnek megfelelő kezelést kell alkalmazni – mondta a főorvos.

A szél is idefújhatja a pollent

Prof. Dr. Szakos Erzsébet szerint az a probléma, hogy a polleneket több száz kilométerre is elsodorja a szél, tehát hiába nincs a környezetünkben irritáló növény, a szél elhozhatja. Viszont csökkenthető is az életterünkben a pollenek száma, ha rövidre vágjuk vagy vágatjuk a hajat, minden este hajat mosunk, az orrból sós orrcseppel kimossuk a polleneket. „A párnahuzatot is gyakrabban érdemes cserélni és a ruházatunkat is, vagy amikor tudjuk, hogy az allergén növények virágoznak, akkor nem szerencsés nyitott ablaknál aludni”- emelte ki a főorvos.

A szezonális allergiás nátha mellett vannak más allergiás tünetek, a kötőhártya gyulladás is ide tartozik, ilyenkor antihisztamin készítményekkel enyhíthetünk a tüneteken, szájon át és szem-, orrcseppek vagy orrspray formájában – tette hozzá az allergológus- immunológus főorvos. Asztma esetén ennél több lépcsős a belélegezhető, szájon át, illetve injekciós kezelés.

Ha nem javul a helyzet, forduljunk orvoshoz!

Majd egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Szakos Erzsébet: „az allergiás náthára nem a vírusfertőzések alkalmával használatos szereket kell alkalmazni, mert ezek néhány nap alatt lebénítják a csillószőrök mozgását. Elhúzódó tünetek esetén nemcsak allergológushoz vagy pulmonológushoz kell fordulni, hanem szükséges például fül-orr-gégész, szemész szakorvost is felkeresni. Orr esetében az antihisztaminos orrspray és szteroidos orrspray lehet megoldás. De ha ezek nem használnak vannak olyan biológiai készítmények, melyeket alkalmazhat az orvos - mondta.

Ha valakinek nincs kivizsgált allergiája, de észleli a tüneteket, érdemes orvoshoz fordulni, és bőrpróbával, vagy vérből azonnal lehet vizsgálatot végezni – mondta a főorvos, majd hozzátette, a szezonális allergiát a pollenek okozzák, de vannak olyan allergének, melyekkel egész évben kell számolnunk, például az atkák, penészek, gombák, állati szőrök.

Globálisan nő az allergiások száma

Hosszútávon úgynevezett szublingvális ( „nyelv alatt” alkalmazható) immunterépiát is lehet alkalmazni, ha csak egy-két allergénre érzékeny az egyén – tette hozzá a főorvos. Majd felhívta a figyelmet, hogy most a méhméreg és a darázsméreg allergiára is fokozottan kell figyelnünk, a szúrás életet veszélyeztető állapotot okozhat, de erre is van rovarspecifikus immunterápia, amely 6 éves kortól adható. Az ilyen betegek mindig hordják magukkal az életmentő injekciót! Az allergiások száma vármegyénkben az országos átlagnak megfelelően alakul, de az allergiások száma globálisan emelkedő tendenciát mutat – tudtuk meg Prof. Dr. Szakos Erzsébettől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában