Sokáig tart a szezon

2023.08.22. 11:30

Babona a Lőrinc-napi átok dinnyeügyben

Egyre népszerűbb a kisebb méretű, fekete színű gyümölcs.

Pap Gyula

Bőséges a kínálat görögdinnyéből, és az árak is elfogadhatónak mondhatók.

Fotó: Ádám János

Az idei görögdinnye-szezon elején a szokottnál hűvösebb és fényszegényebb időjárás nem kedvezett a palántázásnak. Ám ez május végén megváltozott, azóta tartósan kedvező az időjárás, tehát elmondhatjuk, hogy nincs gond az idei magyar dinnyeterméssel. A múlt évhez képest a görögdinnyetermőterülete 9-10 százalékkal növekedett, így Magyarországon 2900 hektáron termesztenek görögdinnyét, 310 hektáron pedig sárgadinnyét.

Marad az érdeklődés?

A nyár egyik kedvenc gyümölcséből 130 ezer tonna betakarított termés lesz szeptember végéig, sárgadinnyéből pedig 10-12 ezer tonnára számítanak a dinnyespecialisták. A hazai görögdinnye háromnegyedét Magyarországon értékesítik, a többit exportálják. A világon összesen csaknem négymillió hektáron folytatnak dinnyetermesztést: Európán belül Olaszország, Görögország és Törökország a három legjelentősebb dinnyetermesztő.

- A sárgadinnyének két típusa elterjedt: a Cantaloupe-típusú sárgadinnyét fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben, és a Gália-típust, amit általában halványzöld mézdinnyének hívnak. A Lőrinc nappal kapcsolatos népi bölcselet szerintem hamis, szeptember 5 után is finom a dinnye. Azonban arra kíváncsi leszek, hogy a tavalyi trend visszajön-e, amikor is augusztus 20-a után megtorpant a kereslet – mondta el Nagy Irén, aki Búza téri piacon dolgozik. A sárgadinnyék közül a sárgabélű 559 forint kilónként, a zöldbélű 599 forint. A görögből a zöld és halványzöld csíkos Crimsont ismerik sokan, ezt termesztik és fogyasztják a legnagyobb arányban. Ezek között a magvas fajta a nyolcvan százalékát jelenti a termesztett, illetve fogyasztott fajtáknak az ára 200-tól 400 forint kilónként jelenleg. Egyre népszerűbbek a kisebb méretű, fekete színű fajták, amely gyakorlatilag magszegény, és hasonló áron elérhető – tudtuk meg. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában