Mennyibe kerül?

2023.07.31. 19:11

Dübörög a dinnyeszezon vármegyénkben

Széles a kínálat, a kereslet azonban sokszor időjárásfüggő.

Pap Gyula

A fotó július 17-én készült, azaz elmondhatjuk, azóta is jelentősen csökkent a dinnye ára.

Fotó: Ádám János

A külföldi görögdinnye első megjelenésétől a várva várt hazai portéka piacra kerüléséig követjük a közkedvelt nyári gyümölcs „sorsának” alakulását. A görögdinnyéből a zöld és halványzöld csíkos Crimsont ismerik sokan, ezt termesztik és fogyasztják a legnagyobb arányban. Ezek között a magvas fajta a nyolcvan százalékát jelenti a termesztett, illetve fogyasztott fajtáknak, az ára 800 körül indult, és 400 alatt van jelenleg kilója a Búza téri piacon. Egyre népszerűbbek a kisebb méretű, fekete fajták, amelyek gyakorlatilag magszegények. Bőséges a kínálat egyébként görögdinnyéből, de az eladók tapasztalata szerint a keresletet – akárcsak a jéghideg sör iránt – nagyban befolyásolja az időjárás: melegben jobban fogy. 

A sárgadinnyének két típusa elterjedt a Cantaloupe-típusú sárgadinnyét fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben, és a Gália-típust, amit általában halványzöld mézdinnyének hívnak. Érdekes, hogy ennek kevésbé mozdult az ára, korábban 480 forint volt átlagosan egy kiló belőle, most 380.

Béla imádja a dinnyét, és nagyon kényes az ízére, ezért nagy szakértelemmel vizsgálgatja, de végül is a régi, megbízható kereskedő tanácsára hallgat – és elviszi a nagyobbat. Ha megbízható forrásból van, nem érheti csalódás, egyedül a Lőrinc-naptól kell tartani, hiszen a népi megfigyelések szerint csak addig jó a dinnye. Addig azonban még van idő, hiszen az említett névnap szeptember elejére esik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában