Viharmérleg

2023.07.18. 11:34

Dőltek a fák és hasadtak az ágak Borsodban is

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium tetejéről is lesodort néhány cserepet az orkán erejű szél.

Nagy-Hankó Krisztina

A vihar nem kímélte a fákat

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tegnap több mint hetven helyen kellett beavatkozni a hivatásos tűzoltóknak a viharral összefüggő káresetek miatt

 – számolt be róla a Katasztrófavédelem.

Szinte minden esetben kidőlt fa, vagy lehasadt faág eltávolításához kérték az egységek segítségét, a lehulló csapadék nem okozott gondot.  

Miskolcon egy személygépkocsi, míg Ózdon és Szikszón egy-egy lakóház tetőszerkezete és tűzfala rongálódott meg a viharban. Mint kiderült, Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnázium tetejéről is lesodort néhány cserepet a viharos erejű szél, de baleset nem történt. 

Az ózdi ingatlant, amelyre egy fa dőlt, el kellett hagyni a lakóknak, az elhelyezésükben rokonok segítettek. A munkából a szomolyai önkéntes tűzoltók is kivették a részüket, ők Bogácson segítettek a kidőlt fák eltávolításában. Az események során nem történt sérülés. Még ma is vannak folyamatban beavatkozások egy-két fakidőlés miatt a vármegye területén.

Dolgozott a viharos szél 

Országosan egyébként a hétfő délutáni vihar miatt 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbbször kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltókat Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe riasztották a legtöbbször. Összesen 22 épületben keletkeztek károk: vagy a szél bontotta meg a tetőszerkezetet, vagy fa dőlt rá.      

Három családi ház lakhatatlanná vált: Kazáron, Ózdon, és Magosligeten egy-egy épület tetejét a vihar annyira megrongálta, hogy az ott élőknek rokonokhoz kellett költözniük; összesen 15 ember kényszerült elhagyni az otthonát - sorolták a közleményben. 

Sokan csak kedd reggel észlelték a keletkezett károkat, ezért folyamatosan érkeznek ma is a bejelentések a katasztrófavédelemhez: 150 beavatkozás jelenleg is folyamatban van, a legtöbb Debrecenben és környékén.  

Az OKF felhívta a figyelmet arra, hogy a vihar után érdemes körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat. Azt kérték, hogy ha sérült a közműhálózat, értesítsük a szolgáltatót, azonban az elszakadt elektromos vezetéket ne közelítsük meg, ilyen esetben azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában