Szobormizéria

2023.07.19. 20:00

Talpra állt az elfáradt diósgyőri martinász

Elszállították a feldőlt (feldöntött) szobrot, és megerősítve helyezik vissza. Ígérik: jobb lesz, mint új korában.

Szaniszló Bálint

Még üres, de már felújított állapotú a talapzat

Egy hete adott hírt róla a Boon.hu, hogy július 11-én este feldőlt, vagy fedöntötték a miskolci Újgyőri főtéren lévő Vasas Szerszámközpont előtt álló martinász szobrot. A szándékosság és a véletlen körül még nagy a vita, de tény, hogy az alkotás a talapzata mellett feküdt a földön. 

Mint ismert, május 16-án adták át ünnepélyes keretek között az Újgyőri főtér közepén a világító salaküstöt, Kraitz Gusztáv munkáját, amelyet a kohászat emlékművének szántak. Ezzel csaknem egyidőben helyezték át a korábbi kohász vendégház elől a martinász szobrot az egykori Vasas Művelődési Ház, ma Vasas Szerszámközpont épülete elé. Sokan ezt az alkotást tekintik inkább igazi kohász emlékműnek. Ő az, amelyik a földön találta magát azon a bizonyos kedden este.

Rongálás, vagy baleset 

Az eset kapcsán az internet népe - joggal - azt feltételezte, hogy szándékos rongálás történt, olyan is akadt, aki szerint a szobrot megpróbálták ellopni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság azonban azt a tájékoztatást adta, hogy a Vasgyári Rendőrőrs munkatársai kivizsgálták az esetet, a beszerzett információk és adatok alapján azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény. A szobor tehát magától vált meg a talapzatától és dőlt el.  

Szemtanúk szerint azonban az esetet megelőzően fiatalok szórakoztak a környéken és „lógtak” a szobron, szó szerint, hogy ez közrejátszhatott-e abban, hogy az alkotás levált a talapzatáról, vagy sem, azt nem tudni.

Megerősítették a talapzatot is 

Az bizonyos, hogy a (bal)eset után nem sokkal elszállították javításra a martinász szobrot és az ígéretek szerint "már nemsokára megerősödve visszakerül a helyére". 

A műhelyben már áll a martinász szobor

Dr. Mokrai Mihály miskolci önkormányzati képviselő koordinálta a "mentést". Megtudtuk tőle, hogy a szobrot megerősítették, a talapzatot letakarították és a rögzítési pontok meg lettek erősítve. Remélik, hogy a jövőben minden veszély megszűnik és elmozdíthatatlanná válik a helyéről a martinász szobor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában