boon.hu video

2023.05.16. 17:00

Nem ijednek meg, ha el kell látni egy újszülöttet - fotókkal, videóval!

Gyakorlatban is jól alkalmazható tudást kaptak, amelyet akár saját csecsemőjük gondozásában is tudnak hasznosítani a későbbiekben.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt idén is meghirdette a 2023. évi Országos Csecsemőgondozási Versenyét, immár 27-ik alkalommal. A felmenő rendszerű verseny célja a gyermekek és fiatalok – csecsemő-, és kisdedgondozási - elméleti tudásának, gyakorlati ismereteinek fejlesztése, a résztvevők szülői szerepre való felkészítése. A versenyt két kategóriában hirdették meg, általános iskolai (gyermek) 4-8. évfolyamig. Illetve középiskolai (ifjúsági), 9-13. évfolyamig. A csapat 3 főből és 1 póttagból állhat.

Szabad idejükben tartottak szakkört

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei forduló kedden volt a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumában. A versenyzők egy-egy szituációt oldottak meg a gyakorlati állomásokon fürdetés, táplálás és lázcsillapítás témakörökben, illetve írásban egy szakmai feladatsort, továbbá kitöltöttek egy vöröskeresztes totót is. A fordulóban összesen 14 - azaz 7 ifjúsági és 7 gyermek - csapat indult a vármegye különböző településeiről. A felkészítésüket az iskolavédőnők önkéntes tevékenységként, szabadidejükben végezték szakkör keretein belül. 

A zsűrit négy védőnő alkotta. A zsűri elnöke Mengyán-Mezei Judit vármegyei vezető védőnő, tagjai: Fekete Zoltánné területi védőnő, Pereszlényiné Farkas Klára területi védőnő, Pappné Farkas Erzsébet iskolavédőnő. A verseny megnyitóján örömét fejezte ki Baranyiné Jászfalvi Marianna, a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumának intézményvezetője, miszerint ismét az iskolájuk adhat otthont a megmérettetésnek. Majd a technikai tudnivalókat Laták Kamilla a Vöröskereszt megyei koordinátora ismertette.

Pályaorientációs lehetőség

Nagy vállalás a védőnők részéről, hogy felkészítik a gyerekeket a versenyre, hiszen nagyon összetettek a feladatok. Az elméleti tudnivalókon túl például szakszerűen meg kell fürdetni egy kisbabát, továbbá a köldökápolást is el kell végezni, illetve meg kell etetni, továbbá a lázát is csillapítani kell – tudatta Laták Kamilla, megyei koordinátor. Idén csupán egyetlen fiú vett részt a versenyen, de volt már olyan év, amikor egy egész csapat fiú jött el. Hiszen egyszer ők is apukák lesznek, nekik sem árt ezeket a tudnivalókat elsajátítani – emelte ki Laták Kamilla. Pontosan ez az, amit ad a fiataloknak ez a megmérettetés, azt a gyakorlati tudást, amelyet a saját családjukban is használhatnak, akár egy kis testvér érkezésekor vagy majd a saját gyermekük gondozásában – tette hozzá. 

Mindezen túl pályaorientációs lehetőséget teremt. Azok akik hónapokon keresztül készültek a szakkör keretein belül a versenyre, azok közül biztosan lesznek olyanok, akik kisgyermekgondozónak vagy csecsemő ápolónak, esetleg védőnőnek tanulnak tovább – vélekedett a megyei koordinátor.

Biztosan jól használható

Mezőkövesdről érkezett három fős csapatával Dobos Kira, aki nyolcadik osztályos tanuló. Elmondta: A felkészülés nagyon hosszú volt, de megérte, mert rengeteg hasznos dolgot tanult, csupa olyasmit, amit később, a felnőtt életében is tud majd használni. Egyebek mellett megtanulta, hogyan bánjon egy csecsemővel. A hangulat pedig a több hónapos felkészülési idő alatt kiváló volt, mert a csapat másik két tagjával Ferenc Alma Rékával és Brunczel Annamáriával teljes összhangban telt – említette Kira.

Kategóriánként az első három helyezettet díjazták a versenyen, illetve korosztályonként egy-egy csapat mehet az országos megmérettetésre, amelyen a borsodiak mindig jól szerepelnek, több alkalommal hoztak már el dobogós helyezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában