Május 1.

2023.05.01. 15:38

A titok őrzői a virágosok

A májuskosár ajándékozás hagyománya az idővel változásokon ment át: ma már nem gond, ha a kosarat közvetlenül a fiú adja át, a kötelező hortenziát pedig felváltották a különböző szobanövények, orchideák, és megjelentek új színek is, melyeknek további jelentésük van. A májuskosarakat, családi házakban kitették az ablakba, ezzel fejezték ki a lányok az örömüket és a büszkeségüket, és jelezték a közösség felé, hogy nekik komoly udvarlójuk, kapcsolatuk van.

PN

Még az ünnep eleőtt Káposztás Dóra virágkötő mutatta meg kollégánknak a májuskosár kínálatot

Fotó: Ádám János

Szép számú rendelés érkezett májuskosarakra a miskolci Nosztalgia Virágszalonba – mondta a virágbolt vezetője, Szécsi Balázs. Elmondta, nagy titkok tudói, őrzői ők, virágosok, hiszen elsőként ők tudják meg az udvarló férfi szándékát, bizalommal fordulnak hozzájuk az erősebbik nem képviselői, és sokszor - virágküldés esetén - csak ők tudják a küldő kilétét, míg a hölgyek nem minden esetben – tette hozzá.
Az idei igényekből az látszik, hogy „a közép kategóriás kosarakat választották a férfiak most, méretben és árban is. Tavaly a kicsiket keresték többnyire, előtte pedig a nagyobbakat”-mondta.
„Általában a klasszikus hortenziát keresték, de most már a vegyes cserepes növényekből álló kosarakra is van kereslet, melyeket utána önálló cserépbe vagy akár a kertbe is ki lehet ültetni. Ilyenek az orchidea, százszorszép, cserepes rózsa, harangvirág (campanula), a guzmániák, vagy bromélia félék, melyek kicsit különlegesebbek vagy jobban bírják a strapát” – mondta a virágbolt vezetője.
A legtöbb megrendelés fehér és rózsaszín kosárra érkezett, de a lila kosárra is volt felkérés, ami a hosszú ideje tartó kapcsolatot jelképezi. A még mindig újdonságnak számító piros kosár iránt is sok ifjú férj érdeklődött.
A  virágszalon tapasztalatai alapján a többség május elsejére kérte a kész kosarakat, bár voltak olyanok is, akik már a hétvégén elvitték a lányoknak, de a többség, az elsejére időzítette az átadást. A megrendelők nagy része füles kosarakban kérte a kompozíciókat: mutatósabb, látványosabb, az álló kosarak esetében is – mondta Szécsi Balázs. A díszítéshez használt krepp papírt az idők folyamán felváltotta az organza, színes szalagokkal kombinálva és különböző dekorációs elemekkel kiegészítve, de gyakoriak a strasszok, különböző kövek és pillangók is – tudtuk meg. A kompozíciónak csak a képzelet és a pénztárca szabhatott határt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában