Nem meglepő

2023.04.26. 20:00

Több mint három év után: kivenné az MVK kezéből a menetrend-készítést (is) a miskolci önkormányzat

Egy hivatali közlekedésszervezési osztály létrehozásáról tárgyal csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

Szaniszló Bálint

Az MVK-menetend készítését át akarja venni a miskolci városháza

Fotó: Ádám János

Ahogy a Boon.hu több alkalommal is foglalkozott vele, a miskolci közösségi közlekedés állapota gyakran céltáblája a helyi utazási lehetőségekkel joggal elégedetlen utazóközönségnek: követhetetlen menetrend, zsúfolt járatok, ritkán közlekedő buszok, villamosok.

A probléma majd minden miskolci közgyűlési ülés témája. Így lesz ez az április 27-i ülésen is. Badány Lajos városüzemeltetésért felelős alpolgármester a következő címmel nyújtott be előterjesztést az ülésre: Javaslat a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetésére.

A javaslat lényege, hogy a polgármesteri hivatal szervezeti rendszerében létrehoznának egy közlekedésszervezési feladatokat ellátó osztályt. Indokként azt hozták fel, hogy a miskolci közösségi közlekedéssel az a probléma, hogy a megrendelő önkormányzat nem rendelkezik a szükséges kompetenciákkal és kapacitásokkal olyan kulcsfeladatok ellátásához, mint a közlekedési hálózat tervezése, a menetrend kialakítása, vagy a tarifák meghatározása. Ennek a tarthatatlan állapotnak a megváltoztatásra született az önálló hivatali szervezeti egység életrehívásáról szóló javaslat. Más dolgok mellett az előbb említett feladatokat kivennék a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. hatásköréből, így - az elképzelések szerint - a társaság jobban tud majd koncentrálni a megrendelői igények kielégítésére. Mint érvelnek, ezzel az MVK Zrt. önálló gazdálkodása nem sérül, de hatékonyabbá válik az önkormányzati kontroll, amelynek eredményeképpen közös gondolkodással folyamatosan fejleszthető Miskolc közösségi közlekedése.

Hiába javasolta a VEKE 

A közgyűlés elé kerülő javaslatról megkérdeztük a miskolci közösségi közlekedés helyzetével korábban behatóan foglalkozó Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) véleményét. Dorner Lajos, az egyesület elnöke elmondta, hogy A VEKE 2019. decemberében Az önkormányzat szerepkörének megerősítése a miskolci közösségi közlekedés megrendelésében és felügyeletében címmel adott le egy anyagot Veres Pál polgármester részére, amelyben már akkor az önálló közlekedésszervező intézmény létrehozását javasolták, a budapesti és kecskeméti jó példa nyomán, a címben említett célok miatt.  

„A miskolci városvezetés elutasítja a javaslatot azzal, hogy amit javasolunk, az „túl drasztikus”. Sajnos azóta több, mint három és fél év telt el tétlenséggel, ami alatt a közösségi közlekedés súlyos leépülését mindenki láthatta az utcán. Most a VEKE eredeti javaslatának egy egyszerűsített változatát terjesztik be, amely irányában helyes lépés, csak kevés és elkésett. Kérdés, hogyan lehet tartalommal megtölteni, valódi hatáskört biztosítani úgy, hogy a működésre érdemben befolyása legyen, és ne a farok csóválja tovább a kutyát. Ehhez kérjük, hogy a képviselők mind szavazzák meg, mert valahogy el kell végre indulni.” 

Választás előtti kapkodás 

„Az elmúlt három év fél évben a baloldali városvezetés tönkretette a miskolci közösségi közlekedést - fogalmazott Hollósy András, a Fidesz-KDNP miskolci szóvivője. – Számtalan javaslatunk volt arra vonatkozóan, hogy miként lehetne közlekedés színvonalát javítani. Ez a mai napig nem történt meg. Úgy érezzük az a javaslat az utolsó utáni pillanatban született meg és a választás előtti kapkodás egyik jele. Nem most kellett volna intézkedni, erre volt elegendő idő idáig. Miskolc és a miskolciak ennél sokkal többet érdemelnek.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában