Megdöbbentő

2023.04.19. 14:00

Húzós lesz a szülőknek idén az osztálykirándulás

Vannak olyan iskolák, ahol nem is mennek osztálykirándulásra a gyerekek, mert a szülők nem tudják kifizetni az árát.

HE

Sok osztály csak a közelbe tervezi az osztálykirándulást

Panaszkodnak a szülők, mert brutálisan megnőtt az osztálykirándulások ára. Egy kazincbarcikai édesanya arról számolt be, hogy minimum 8 ezer forintot fog fizetni általános iskolás gyermeke egynapos osztálykirándulásáért. Pedig nem mennek a világ végére, csak Egerbe. A buszos kirándulás viszont nagyon drága lett, ehhez jönnek a belépők és a közös fagyizás. Ezentúl még zsebpénzt is kell adni a gyereknek. 

– Év elejétől fizetjük az osztálypénzt, havi 500 forintot, de a kirándulásra még 5 ezret be kell adnunk – tette hozzá az édesanya. 

Kocsival nem lehet 

Azok sem járnak sokkal jobban, akik vármegyénkbeli célpontot választottak. 

– A lányom osztálya Répáshutára kirándul, a csillagdát szeretnék megnézni. A busz 70 ezer forint – mondta egy miskolci édesanya. – Csak 13 gyerek megy, így több mint 5 ezer forint lesz fejenként csak az út. A szülőkkel azt beszéltük, hogy néhány kocsival is felvihetnénk a gyerekeket, de az iskola ezt nem engedte biztonsági okokból. Így maradt a busz. Belépővel, mindennel együtt közel 8 ezer forint lesz a kirándulás, plusz a zsebpénz – sorolta az édesanya, aki egyáltalán nem boldog emiatt. 

Kerékpárral 

Természetesen az iskolák sem örülnek annak, hogy megnőttek a buszköltségek. Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI igazgatója, Barta József szerint azonban minden rosszban van valami jó. Ha drága a busz, akkor az osztályok közelebbi célpontot választanak, így megismerhetik szűkebb pátriájukat. Sőt van olyan osztály, amelyik kerékpártúrára indul. 

– Az osztályfőnökök egynapos kirándulásokat terveznek, és igyekeznek a gyerekeknek hazánk kulturális és természeti értékeit is megmutatni – tette hozzá az igazgató. 

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban még állják a szülők a osztálykirándulások árát. 

– Az osztályfőnökök eddig nem jelezték, hogy anyagi okok miatt elmaradna a kirándulás – mondta Fridrikné Várhegyi Renáta, az iskola intézményvezetője. – Tanév elejétől gyűjtik a pénzt, így júniusban már nem jelent óriási kiadást az utazás. Egyes diákjaink tanév közben 2-3 napos, külföldi tanulmányi kirándulásokon is részt vesznek, a szülők ezt is kifizetik – tette hozzá, megjegyezve, a buszos kirándulások valóban rettenetesen drágák lettek, csakúgy, mint a nyári táborok. 

Pályázati pénzből 

Problémás osztálykirándulást szervezni olyan iskolában, ahová hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Így a Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvodában is. 

– Klasszikus értelemben vett osztálykirándulásunk nincs is. Pályázati pénzekből tudunk egy-egy osztályt elvinni valahová. A Nemzeti Tehetség Program pályázatain például majdnem minden évben nyerünk. De segített már a MESZEGYI is (Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény), így két csoportunk eljutott a Miskolci Állatkertbe. Elmehetnénk kirándulni a Bükkbe, de nagyon sok gyereknek nincs bérlete, fejenként négy menetjegy pedig sokba kerül – jegyezte meg az igazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában