Lehetőségek

2023.04.16. 11:30

Ideje nyári diákmunka után nézni

Az iskolaszövetkezetek bőven kínálnak lehetőségeket. Mi is körülnéztünk, hogy mit és mennyiért.

Hegyi Erika

Az üzletek is szívesen fogadják a diákmunkásokat

Fotó: Kallus György

A nappali tagozaton tanuló diákok már a nyarat tervezgetik. Van, aki a nyaralás árát maga szeretné megkeresni, így nyári diákmunka után kell néznie. Az iskolaszövetkezetek bőven kínálnak lehetőségeket, így nem kell félni, hogy valaki kereset nélkül marad. Ma már nagyon sok fiatal nemcsak a nyári szünetben, hanem a tanév ideje alatt is dolgozik. Bár ennek nem nagyon örülnek a tanárok, hiszen ha a diákok estét vagy hétvégét munkával töltik, akkor nincs idejük pihenni és tanulni. A nyár azonban más, akkor a 16 évnél idősebbek már belekóstolhatnak a munka világába.

Körülnéztünk az egyik iskolaszövetkezet internetes oldalán, vajon milyen munkákat kínálnak a diákoknak és mennyiért.

Jól hangzik

Zsebpénz? Tiszta munkakörnyezet? Akkor ez a munka számodra a legjobb választás! Havi 15 nap az nettó 160 ezer forint. Jól hangzik, igaz?

 - csábítja az egyik munkáltató a fiatalokat mosodai munkára. Kiemelkedő bérezést és igényes munkakörnyezetet kínálnak.

És hogy mi a feladat?

Tiszta textíliákat és ruhák szétválogatása, hajtogatása, vállfázása.

Az álláshoz tartozó elvárások pedig nappali tagozatos jogviszony, 16. életév betöltése a nappali munkához, a fiatal érjen rá hetente legalább 2-3 napot, tűrje a monoton munkát, és legyen fegyelmezett. Előnyt jelent a miskolci lakhely. Hozzáteszik: éjszaka is lehet dolgozni 15 százalékos pótlékért, de ezt csak 18 éven felüliek vállalhatják.

Udvarias kiszolgálás

Többet lehet keresni, ha a fiatalnak már van valamilyen szakmai ismerete. Felszolgálókat várnak például exkluzív hotelbe Tokaj-Hegyaljára, 1 ezer 800 forintos órabérért.

Kínálnak nyári vagy hosszú távú, stabil munkalehetőséget, versenyképes juttatást, szakmai fejlődést. Főbb feladatok között szerepel a felszolgálási teendők ellátása, a vendégek udvarias kiszolgálása, részvétel a rendezvények lebonyolításában. Amit pedig elvár a munkáltató: precíz munkavégzés, vendégközpontú szemlélet, problémamegoldó készség, ápolt és magabiztos megjelenés. Előnyt jelent többek között az angol nyelvtudás, a vendéglátásban szerzett tapasztalat és a saját autó. Heti 3-4 napot kell dolgozni, 8-12 órás munkarendben.

A legjobban azonban pénzügyi és számviteli gyakornokként lehet keresni, ezért a munkáért 2 ezer forintos órabért fizet a munkáltató.

Fárasztó volt

Győri Lilla az egyik vármegyénkbeli gimnáziumba jár. Amikor 16 éves lett, azonnal kipróbálta, milyen a nyári diákmunka. Tavaly a vendéglátásban dolgozott, szakmai ismeretek nélkül. Mint mondta, hamar beletanult, főleg fagylaltot kellett árusítania vagy este mosogatnia. Lelkesen csinálta, mert sok mindent tanult és tapasztalatot gyűjtött a munka a világából, de mint fogalmazott, nem csinálná ezt egész életében, mert rendkívül fárasztó.

Bodnár Anna Miskolci középiskolás. Elmesélte, hogy az édesanyja munkahelyén kerestek nyári diákmunkásokat, ő ott dolgozott az elmúlt nyári vakáció alatt.

– Anyukám egy hivatalban dolgozik, de ott a diákokra természetesen nem bíztak komoly munkát. Így aztán nagyon unalmasan telt az az egy hónap, pecsételéssel, iratrendezéssel. Tudom, hogy ezekre a munkákra is szükség van, de az idén valami érdekesebbre vágyom. Még nem tudom, hogy hol dolgozom, majd megnézem a lehetőségeket. Lemaradni nem fogok semmiről, mert tudom, hogy nagy szükség van a diákmunkásokra is – jegyezte meg Anna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában