Kapitális méret

2023.04.27. 19:00

Fotók: Rekordnagyságú őzbakot ejtettek el Ináncson

Az állat trófeája 164.50 pontszámot kapott, 160 pont felett már országos bírálatra kell vinni.

Kapitális őzbakot sikerült elejteni Ináncson, írta portálunknak Árvai Róbert hivatásos vadász. Az állat trófeája 670 grammos és 164.50 pontszámot kapott, amivel országos bírálatra is kötelezik.

 

– Már régóta figyeltük ezt az őzet, gondoltuk, hogy hatalmas, de azt nem, hogy ennyire – mondta Árvai Róbert kérdésünkre. – Végül Miskolcról érkezett vadász, Zsigrai Árpád, hogy meglője. Az állat kivételes nagyságú, a tájegységben biztosan rekord, de országos szinten is kiemelkedő méretű volt. 160 pontszám felett minden trófeát országos bírálatra kell vinni az Agrárminisztérium jogszabálya szerint, így történik majd az Ináncson elejtett őzbakéval is. Az említett 670 gramm egyébként a trófeáé, amit kifőzött állapotban mérnek.

 

Az őzbak elejtése egyébként nem "úri huncutság", ezt meg kell jegyeznünk. Árvai Róberttől megtudjuk, a vadgazdálkodás részeként minden tavasszal felmérik, hogy hány darab őz (azon belül bak, suta, gida van), és ez alapján meghatározzák, hányat kell kilőni, hogy fenntartsák a fauna egyensúlyát.

– Ha nem tennénk, nagyon elszaporodnának, és megnőne a vadkárok száma – magyarázta a hivatásos vadász.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában