Akadály

2023.04.12. 14:00

Avasi kilátó: A csavar az oka mindennek... (fotók, videó)

Nem is olyan egyszerű dolog megrövidíteni az avasi kilátót.

Szaniszló Bálint

Nem is olyan egyszerű dolog megrövidíteni az avasi kilátót.

Fotó: BNR

Az avasi kilátó felújítási projektje ugyan hetekkel ezelőtt elkezdődött, de eddig csak az építési terület körbekerítése jelentett látványos változást a tévétorony körül. Aztán elkezdték kibelezni a volt kávézót.   

Aztán jött a hír, hogy április 12-én, azaz szerdán - előreláthatólag valamikor kora délután - óriásdaruval emelik majd le a tévétorony csúcsát, egészen pontosan azt az acél szerkezetű toronymagasítást, amelyen jelenleg a Rádió1 és a Miskolc TV antennái vannak.

Fotós: BNR

Rozsdásak a csavarok

A rendhagyó „csúcstámadás” időpontját azért nem lehet teljesen pontosan megjósolni előre, mert azt, hogy az idén hatvanéves épület rögzítő csavarait - állapotukból adódóan - mennyi idő alatt lehet majd kicsavarni, vagy levágni, nehéz megbecsülni.  

Ez a gigszerbe is következett, mert ugyan a speciális daru már reggel megjelent az avasi kilátó mellett, de kiderült, hogy az a gond, hogy a rögzítéseket feloldani nem egyszerű. Az évtizedek során felhalmozódott a rozsda csak az egyik gond, a nagyobb probléma, hogy speciális vágóeszközre van szükség a rögzítés feloldásához.  Ezen dolgoznak a szakemberek.

Igazi látványosság 

Egyébként aki szeretné figyelemmel követni a rendhagyó látványosságot, az megteheti majd a Szent István téren, ahonnan jó időben kiválóan látható lesz majd a munkafolyamat, a kilátó közvetlen közelébe azonban nem lehet majd felmenni, mivel az továbbra is lezárt építési terület.

Forrás: Olvasónk
Forrás: Olvasónk

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában