Nagy a baj

2023.04.07. 19:00

A bezárás szélére került a cigándi járóbeteg szakellátó központ

Sürgősen segítséget szeretne kapni a cigándi önkormányzat.

Fotó: Némethy András

Végveszélybe került cigándi Dr. Ablonczy Pál Egészségügyi Központ működése. Oláh Krisztián, a bodrogközi város polgármestere portálunkkal azt közölte: a 2012-ben átadott intézmény, ami a kezdeti nehézségek ellenére sikeresen és főleg gazdaságosan, problémamentesen szolgálta a térség betegeit, szinte máról-holnapra került abba a helyzetbe, hogy hamarosan működésképtelenné válik. Mindezt azzal magyarázta, hogy az egészségügyi átszervezések, a rezsi áremelkedés okozta problémák eredményeként és egyéb előre nem látható okok miatt, elfogyott a pénzügyi tartalékuk. Olyan helyzetbe kerültek, hogy nem tudják kifizetni az orvosokat, a dolgozókat és a számlákat sem - közölte. Orvosaik érezve a körülöttük lévő bizonytalanságot azonnal megszüntettek négy szakrendelést. „Reális veszély jelenleg viszont az, ha nem kapunk időben segítséget, még több orvos hagy majd itt bennünket, és nem lesz többé ember a Földön, aki majd újra pályára állítja a szakrendeléseket” – közölte a polgármester. Megjegyezte azt is: a probléma körülbelül két hónapja jelentkezett először, azóta sok helyről próbáltak segítséget kérni, de mindeddig nem kaptak.

Nem lesz mit átadni

Hozzátette: a város képviselő testülete nem szívesen adná állami tulajdonba a most önkormányzati tulajdonú intézményt, mert korábbról azzal kapcsolatban rossz tapasztalataik voltak. Ám ha ez mégis megtörténik, de nem kapnak a napokban sürgős állami segítséget, akkor nem lesz mit átadni - mondta. Oláh Krisztián a pénzügyi nehézségek kialakulását azzal magyarázta, hogy a béremeléseket nem követte a finanszírozás, ami a polgármester elmondása szerint emellett több kiadást sem vett figyelembe. Példaként említette a szolgálati elismerések fedezetét.

Fotós: Némethy András

A legnagyobb bajnak mégis azt nevezte, hogy ha a NAV járulékokat már most sem tudják kifizetni, akkor hamarosan inkasszót foganatosít a hatóság, amelynek következményeként borulnak az európai uniós projektek, és 210 millió forintos visszafizetési kötelezettségük adódhat. Oláh Krisztián megerősítette: a Covid előtt, és az átlagfinanszírozás alatt sem volt semmi gondjuk az üzemeltetéssel, 13 évig gond nélkül működött az intézmény. A cigándi polgármester jövő hét szerdán délután három órára élőláncos demonstrációt hirdetett a szakellátó köré.

A segítség lehetséges módjairól érdeklődtünk a Belügyminisztérium sajtóosztályán. Mivel kérdéseinket csütörtökön késő délután küldtük el, így válaszra vélhetően a húsvéti ünnepek után számíthatunk.

Cigánd hírei a boon.hu oldalán!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában