Kilenc éve történt

2023.03.13. 10:41

Lakat került a Szerencsi Cukorgyár kapujára

A szomorú megemlékezések egyik napjaként vonult be 2008. március 10. Szerencs történelemkönyvébe. A Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa, a Nordzucker ekkor jelentette be, hogy lakat kerül a Szerencsi Cukorgyár kapujára, befejezi a répacukor gyártását. Szerencs Város Önkormányzata 2009-ben határozott arról, hogy a dátumot Cukorgyári Emléknappá nyilvánítja.

Polgármesteri tájékoztatás a cukorgyári területen

Fotó: SFL

A bezárás kilencedik évfordulóján, pénteken egykori dolgozók, a város vezetői és érdeklődők vettek részt azon a rendezvényen, amit Szerencs Város Önkormányzata, illetve a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár szervezett a Cukorgyári Emlékparkba. Az eseményen Nyiri Tibor polgármester a 2008-ban történteket idézte fel - aláhúzva, hogy nemcsak a városnak volt tragédiája a termelő üzem megszűnése, de az országnak is. Elvették a szerencsiektől, a környéken élőktől azt, ami a kenyeret adta számukra, a történteket a mai napig nem tudják feldolgozni a településen és a pátriában élők. A programot a 100 éves Szerencsi Férfikórus (Cukorgyári Férfikar) műsora tette emlékezetessé. A program végén az emlékezés koszorúit helyezték el a szervezők, ezután Nyiri Tibor immár a felújítás alatt lévő cukorgyári területre invitálta a megjelenteket. Elmondta, hogy vannak már befejezett, felújítás alatt lévő, felújításra váró és újonnan épült létesítmények, az egykori irodaépület például az édesipari szakképzésben kap majd fontos szerepet.

Nyíri Tibor polgármester | Fotós: SFL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában