Rekonstrukció

2023.02.14. 13:00

Felújítják Szerencsen a cukorgyári irodaépületet

A város önkormányzata kiírta a közbeszerzési eljárást.

SFL

Felújítás előtt az irodaépület

Fotó: SFL

Komplex felújításra vár Szerencsen a cukorgyári, ipari műemléki terület, a rekonstrukció egyik eleme lesz a központi irodaépület. A kivitelezés elsősorban az állagmegóvást tűzte ki célul, a műemléki védettséget élvező irodaház jórészt a tetőzet rendbetételére is fókuszál. 

Adatok 

A város önkormányzata kiírta a közbeszerzési eljárást, a munkálatok háromszázhuszonhat négyzetméter pincére, hatszáztizenkét négyzetméter földszinti és hatszázhatvankilenc négyzetméternyi emeleti részre terjednek ki. 

A tetőzetet illetően számos helyen fedezhető fel hiányosság. Ugyan a fa fedőszerkezet általánosságban jónak mondható, mintegy tizenöt százalékban szorul pótlásra, a bádogozás már hagy kívánnivalókat, és a homlokzat is szenvedett károkat a beázásoknak köszönhetően. Néhány helyen vakolatleválások tapasztalhatók. Felújításra szorulnak a nyílászárók. Igyekeznek megszüntetni az épület elvizesedését. Ezt úgy próbálják megakadályozni, hogy az irodaházat körülvevő járdát felbontják, másfél méter mély szikkasztóárkokat ásnak, ez csökkenti a falak nedvességét a belső, szárító vakolattal együtt. 

Az eljáráshoz csatolt dokumentum szerint „a középfolyosós irodaház magját 1889-ben építették eklektikus stílusban. Ezt 1906 körül két szimmetrikus földszinti ­szárnnyal bővítették. Az ipartelep 1923–24-es nagyrekonstrukciója során az oldalszárnyakra emeletet építettek, illetve észak felé létrehozták a melléklépcsőházat tartalmazó, az épület szimmetriájából kilépő keskenyebb részt. Ekkor alakították ki a ma is látható, a kora modern és a késő eklektika jegyeit magán viselő homlokzatot, illetve az egységes megjelenésű belső teret. Homlokzata illeszkedik a terület főbejáratának és a kantinépületnek az architektonikus megjelenéséhez.” 

A felújított épület az édességgyártáshoz kapcsolódó szakképzés szolgálatát célozza meg. 

Nyiri Tibor polgármester arról adott tájékoztatást közösségi oldalán, hogy az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében még 2016-ban nyert el közel 900 millió forintot az egykori cukorgyár helyén iparterület fejlesztésére. A területen cukrászdát és látványmanufaktúrát is kialakítanak, mely a tervek szerint 2023 nyarán készül el parkolóval, elektromosautó-töltőállomásokkal, valamint a személygépkocsiból történő kiszolgálást biztosító – a gyorséttermeknél már ismert – drive-val is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában