Jubileum

2023.03.02. 18:30

Százéves a szerencsi csokigyártás

Szerencs neve a csokoládén keresztül vált ismertté nem csak hazánkban, de határokon túl is. Gyárát 100 évvel ezelőtt alapították, a centenárium alkalmából tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a Rákóczi-várban.

SFL

A szerencsi sajtótájékoztató résztvevői

Fotó: SFL

Az eseményen Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő jegyezte meg, hogy programokkal, eseményekkel tűzdelt évre lehet számítani az évforduló apropóján. 

- Talán a legtöbb látogatót vonzza a városba majd az augusztus 25-27 között tartandó Artúr Napok, aminek legfőbb célja, a szórakoztatás mellett, a csokoládé népszerűsítése lesz. Nem titkolt célunk, hogy az eddigi látogatottsági csúcsot megdöntsük, átlépjük a negyvenezres vendégszámot – mondta a miniszterhelyettes.

– Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség – kezdte egy idézettel mondandóját Nyiri Tibor szerencsi polgármester. – Úgy vélem, a tájékoztatót tartók az erőt képviselik, mint ahogy minden szerencsi lakos is. Úgy tervezzük az évet, hogy akik fel tudják fogni a szerencsi csoki száz évét, azok megerősítést kapjanak minden rendezvényünkön, mindenütt szeretnénk megjelentetni a százéves édességet, kezdve húsvéttól egészen adventig. Szerencs nekünk a világ közepe, az élet minden területén szervezünk programokat kezdve a sporttól a kultúráig, találkozókig, és minden eseményhez odatesszük, hogy ez a százéves csokoládé jegyében valósul meg. Reméljük, mindenki érezni fogja a hegyaljai bor, a szerencsi csoki és a vendégszeretetünk ízét. Összefogásunk példaértékű lehet mindenki számára – hangsúlyozta a polgármester.

Részesei a lüktetésnek

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a helyi csokigyártás történelmének az egyharmadában voltak részesek. 

– Ha bárki azt mondja az országban, hogy Szerencs, akkor a csokival azonosul, ezt mi is mélyen tiszteletben tartjuk, szeretnénk támogatói lenni az ünnepségsorozatnak. Azt gondolom, nincs olyan ember a városban, akinek családjában, ismerősi körében ne lenne valaki, aki ne dolgozott volna a gyárban. 2018-ban úgy döntöttünk, a „Szerencsi” márkanevet átadjuk a Bonbon kft-nek, 2021-ben a városnak adományoztuk a Szerencsi kakaóport, tehát részesei vagyunk a lüktetésnek. A centenáriumi programokban a Nestlé is kiveszi a részét, nekünk a következő száz év is nagyon fontos – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Takács István, a Bonbon kft. alapítója és ügyvezetője hangsúlyozta, hogy Zemplénnek két fontos kincse van, a tokaji bor és a szerencsi csoki, amikre nagyon kell vigyázni, mert a vidéket ez különbözteti meg az ország más tájegységeitől. 

- Cégünk huszonhat éve foglalkozik a csokoládé megmentésével. Eddig ez sikerült, fejlesztéseket hajtottunk végre. Országos és helyi méretű programokkal készülünk az évfordulóra, ezek közül csak egyet említek most, nagy valószínűséggel sikerül kibocsájtanunk egy emlékbélyeget a centenárium kapcsán - mondta Takács István. 

A múzeumtörténetről, továbbá az édesipari szakképzés lehetőségeiről Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója, illetve Dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, a Magyar Géniusz program koordinátora adott tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában