Ingatlanmustra

2023.02.20. 17:30

Itt a legolcsóbbak a lakások Miskolcon - fotókkal frissítve!

A vármegyeszékhelyen ebben az utcában még 30 ezer forintot sem ér a lakások négyzetmétere, az általunk megkérdezett szakértő szerint azonban fontos az ingatlan jellege.

UA

Fotó: Ádám János

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 kiadványa alapján készített összegzést a portfolio.hu. A cikkben Miskolc legdrágább és legolcsóbb utcái kerültek terítékre. Arra is kitértek: Sokan kíváncsiak arra, hogy milyen szinteken vannak a különböző városokban a lakásárak 2023-ban. Bár az idei adatra még várni kell, sőt egyelőre a tavalyi adatsor sem teljes, a városok és az egyes városrészek közötti összehasonlítást a 2021-es számok is lehetővé teszik. 

A következőkben névsor szerint haladva Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye esetében azt néztük meg, milyen egy átlagos ingatlan négyzetméterára Miskolcon a legdrágább és a legolcsóbb városrészekben. A típusok szerint nem tettek különbséget. 

Utca árak 

Ami a városon belüli szélsőségeket illeti, a legolcsóbb és a legdrágább utca között mindegyik településen több mint kétszeres az árkülönbség, sőt, a legtöbb megyeszékhelyen a háromszoros értéket is meghaladja. A nagy különbség ugyanakkor ezen a szinten már nem a felfelé kiugró, rendkívül drága utcákból adódik, sokkal inkább azon utcák miatt fordul elő, amelyek különböző okok miatt nagyon népszerűtlenek a lakásvásárlók körében, így ott csak rendkívül nyomott áron lehet eladni a lakóingatlanokat. 

A legdrágább utcákban az átlagos lakásár Miskolcon eléri az 500 ezer forintot négyzetméterenként. A legdrágább utca, ahol átlagosan félmillió forint egy négyzetméter: Knézich Károly, Dóczy József, Dayka Gábor, Perczel Mór. Öt olyan megyeszékhelyünk van – Miskolc, Salgótarján, Békéscsaba, Pécs és Tatabánya – ahol a legolcsóbb utcákban a 100 ezer forintot sem érte el az eladott lakások átlagára, ebből Miskolcon és Salgótarjánban az 50 ezer forintot sem haladta meg, ilyen például a Vikend telep. 

Csak statisztika 

„A portfolio.hu-n megjelent egy érdekes cikk a miskolci ingatlanárakkal kapcsolatosan, ami azért elgondolkodásra késztetett. Egyrészt természetesen sok igazság van a leírtak, statisztikán, számokon alapul. Miskolcon is, mint minden városban, vannak keresettebb és kevésbé kedvelt városrészek, utcák” – mondta a boon.hu-nak Major Melinda, az Express Ingatlan ingatlanszakértője. Azt is hozzátette: 

Reálisan nézve valóban elmondható, hogy a használt ingatlanok négyzetméter árai átlagosan helytől és állapottól függően 100.000 Ft/nm-től akár 500.000 Ft/nm árig is elmehetnek. 

„Teljesen egyetértünk a cikkel abban az értelemben, hogy a legmagasabb áron Miskolcon a Tampere városrészben (Aulich, Perczel Mór, Knézich, Dessewffy utcák) és Miskolc-Tapolcán kelnek el az ingatlanok, kedvelt még a Belváros és a Bodótető is, míg vannak olyan utcák, városrészek, ahol valóban kevesebben szeretnének vásárolni, és jóval alacsonyabb áron (a Győri kapu déli oldala, a Vasgyár környéke, a Tátra, Torontáli utcák) teszi meg, aki mégis ottani ingatlan mellett dönt. Természetesen ezek alatt találhatóak még Miskolc ún. zártkerti övezetei, ahol még alacsonyabb árak lehetnek” – húzta alá. 

Fontos az ingatlan jellege 

A szakértő azt is kiemelte: Nem foglalkozik azonban a cikk az ingatlanok jellege, állapota miatti erőteljes különbségekkel, pedig az ilyen méretű árkülönbségeket az is indukálja. Major Melinda ezt azzal magyarázza, hogy az említett Tampere városrészben, a Bodótetőn vagy akár Tapolcán nagyon sok ugyanis az elmúlt 10-20 évben épült, újszerű állapotú vagy teljesen új építésű ingatlan, míg például a Torontáli utca házai, lakásai 60-80 évvel ezelőtt épültek. „Ez pedig igenis hatással van a statisztikára, rögtön nem lenne ekkora négyzetméterár-különbség, ha ugyanolyan típusú, állapotú ingatlant vizsgálnának” – húzta alá. 

Major Melinda szerint ezért is jelentős a szakember közreműködése egy-egy ingatlan megfelelő eladási vagy vételi árának kiválasztásában, hiszen nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, amivel sokszor egy laikus nincsen tisztában. „Az az ingatlan-értékesítő vagy értékbecslő viszont, akinek ez a szakmája, és számtalan megvalósult eladásból származó tapasztalata van, mindezek figyelembevételével tud segíteni mind a tulajdonosoknak, mind pedig a vevőknek. Sokszor ez a tudás milliókat érhet” – mutatott rá. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában