Második alkalommal

2023.02.19. 09:00

Agapéval ünnepeltek

A szerzetesek világnapja alkalmából a Mindszenti Plébánia vendégül látta a miskolci nővéreket.

Detzky Anna

Miskolcon második alkalommal tartottak közös ebédet

Fotó: Olvasónk

Szent II. János Pál pápa rendelte el 1997-ben, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a katolikus egyház a szerzetesek világnapját és a megszentelt élet napját ünnepelje. Ilyenkor annak a közel 1 millió keresztény férfinak és nőnek az életéért adnak hálát, akik ezt az életformát választották. Emellett az ünnep célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a hívek körében a szerzetességet.

Az Egri Főegyházmegyében az egri ciszterci templomban gyűltek össze a szerzetesrendek ünnepi szentmisén. Miskolcon pedig már második alkalommal Juhász Ferenc plébános hívta meg közös ebédre a Mindszenti Plébánia területén élő Szent Ferenc Kisnővéreit.

– Legalább három személy szükséges ahhoz, hogy szerzetesközösség létesülhessen, de azt tapasztalom, hogy nagyobb hatással tudnak lenni, mint egy egyszerű pap, ezért fontosnak tartom a jelenlétüket. Miskolcon öt szerzetesközösség él, közel harminc fővel, ami nagyon nagy szám – mondta Juhász Ferenc atya, pasztorális helynök, a Mindszenti templom plébánosa.

Lelkiségek gazdagsága

A miskolci öt szerzetesrend egyik fő szolgálati területe a szegények segítése: – A minoriták neve onnan ered, hogy a ferences rend „kisebb testvérei” – testvérnek nevezik magukat –, hiszen onnan ágaztak ki 1250-ben mint kolduló rend. A miskolci történetük a török után indult, amikor vállalták, hogy újjászervezik a városban a katolikus életet, élen az alapító Kelemen Didákkal. Fő feladatuk, hogy a szegényekkel foglalkoznak. Egerben, Aradon, Miskolcon, Nyírbátorban és Szegeden van rendházuk.

A jezsuita rendet 1537-ben Párizsban alapította Loyolai Szent Ignác egyetemistákból Jézus Társasága néven. Az értelmiség képzésének szentelték magukat. A pápának teljes engedelmességet fogadtak, így oda mennek szerte a világon, ahová a pápa rendeli őket. Miskolcon is nagyon jelentős a jelenlétük az oktatás terén, amiért sok elismerést kapnak.

A Szeretet Misszionáriusai rendet Teréz anya alapította 1950-ben az indiai Kalkuttában. A nővérek száriban, fehér-kék mintázatú indiai ruházatban járnak, és a szegények a fő szolgálati területük. Hazánkba az alapító hozta őket Érdre és Miskolcra, ahol különböző országokból származó nővérek élnek együtt.

A Szent Ferenc Kistestvéreit 1990-ben a Szent Ferenc Kisnővéreivel párhuzamosan az osztrák Egon Kapellári püspök alapította, de saját kérésükre Magyarországra jöttek. A férfiak a vasgyári plébánián és a környék községeiben vannak jelen mint papok. A nővéreknek Arlón, Miskolcon és Bükkszentkereszten van rendházuk. Utóbbi helyen lelkigyakorlatos házuk is működik. Arlóban és a férfiakkal együtt Lyukóbányán végeznek cigánypasztorációt. Miskolcon az egyetemi lelkészségben és iskolákban teljesítenek szolgálatot, valamint rendházukban megnyitották az Imádság Házát, ami a szüntelen dicsőítés és közbenjárás helye – sorolta a plébános.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában