Kárpátaljai

2023.01.16. 16:11

Öt nap háborús közeg nélkül

Kárpátaljai diákokat és tanárokat lát vendégül hétfőtől a Rákóczi Szövetség Sátoraljaújhelyen.

BSZA

A sátoraljaújhelyi tábor nyitónapján

Fotó: Vajda János

Több mint 1280 kárpátaljai diáknak és tanárnak szervez táboroztatást a Rákóczi Szövetség január 16. és február 17. között, amit a Rákóczi Szövetség a MOL Új Európa Alapítvány és a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően valósíthat meg Sátoraljaújhelyen.

Ez az idei első tábora a szervezetnek, ahová a nagyberegi és a munkácsi járásból érkeztek a vendégek. A kezdeményezés célja, hogy kárpátaljai felső tagozatos és középiskolás diákoknak, valamint tanáraiknak segítsen kiszakadni a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból. A szervezők ezzel lehetőséget szeretnének teremteni a jó hangulatban eltöltött és minőségi programokkal teli kikapcsolódásra. A táborok öt napos turnusokban zajlanak hétfőtől péntekig a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban, ahol időszakonként 200-250 diákot fogadnak. Minden turnusban egyaránt helyet kapnak kulturális, szórakoztató és sport programok, kirándulással és a korosztálynak szóló előadásokkal, valamint rendhagyó tanórákkal kiegészítve.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az első tábor hétfői megnyitóján elmondta: a múlt esztendőben vettek részt egy másik, főként pedagógusoknak szervezett táborban kárpátaljai tanárok, az ő javaslatukra döntött úgy a szövetség, hogy amennyiben lehetőségük nyílik rá, a háború sújtotta Ukrajna magyar lakta településeiről fiatalokat és tanárokat látnak vendégül. Hozzátette: Sátoraljaújhely térségében számos olyan város található, amely valamilyen módon komoly mértékben hozzájárult a magyar történelem alakulásához, így ez a vidék rendkívül alkalmas arra, hogy az ember lelkileg feltöltődjön. Az elnök kiemelte: ehhez a szervezők számtalan kulturális, szórakoztató és sport programok kínálnak, amelyhez minden feltétel adott, hiszen a Rákóczi Szövetség által 2019-ben megvásárolt egykori üdülő tavaly júniusra teljesen megújult, kibővült. Csak tavaly mintegy 10 ezer táborozót fogadott a szabadidő komplexum – közölte Csáky Csongor.

Pataki gimnázium a partner

A diákoknak rendhagyó órákat is kínálnak, amelyek megtartására a szövetség egyik partnerintézményét, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumát kérték meg. Ennek igazgatója, Nagy-Baló Csaba ugyancsak beszédet mondott a megnyitón, kifejtve: a történelem során a Kárpát-medence szellemi és lelki falait sokan és sokszor próbálták meg ledönteni, de mindig akadnak olyan fiatalok, akik megvédték és újjáépítették azokat. Véleménye szerint a Rákóczi Szövetség felismerte ennek a küldetésnek a jelentőségét és számtalan módon igyekszik elérni a külhoni, valamint a diaszpórában élő fiatalokat, tanárokat annak érdekében, hogy mindenhol fennmaradjon a magyar nyelv, a kultúra és a magyar nyelvű oktatás. Kiemelte: gimnáziumukban és általános iskolájukban is számos kárpátaljai diák tanul, így jól ismerik az ottani helyzetet. A Rákóczi Szövetséggel a gimnázium diaszpóra programja okán alakult ki kiváló kapcsolat – emelte ki. A hamarosan 500 éves sárospataki iskola ugyanis ötéves oktatási programot kínál azoknak a diaszpórában élő fiataloknak, akik magyar kulturális közegben szeretnének tanulni. Az ő elérésükhöz pedig kiváló partner a szövetség – közölte Nagy-Baló Csaba.

Az igazgató lapunknak hozzáfűzte: a kárpátaljai diákok számára Csákiné Győri Beáta magyar- és Bódiszné Hajnal Aliz biológiatanár tart majd rendhagyó órákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában