Vaddisznógyérítés

2023.01.18. 07:00

Nem adott kilövési engedélyt a rendőrség Miskolcon, mert nem is kértek ilyet

Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy azért használják a ládacsapdázást, mert nem adott ki a rendőrség belterületi kilövési engedélyt. A rendőrség azt mondja, nem is kértek tőlük ilyet tavaly.

ÉM

Vaddisznókonda egy miskolctapolcai telken

Fotó: Olvasónktól

Mint beszámoltunk róla, megnőtt az egyébként is jó ideje jelen lévő vaddisznóészlelések száma Miskolc több pontján. Így a Görögszőlő utcában és Miskolctapolcán is. Egyre beljebb merészkednek a városba és már nemcsak éjjel vagy hajnalban, de nappal is látni vaddisznókat az erdővel övezett utcákban.

Helyszíni riportunk után érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, hogy milyen lépéseket tesznek, milyen lehetőségeik vannak a lakott területre tévedő vadakkal szemben. Válaszukban azt írták: a belterületi vaddisznóállomány gyérítéssel kapcsolatos feladatok ellátására az önkormányzat szerződést kötött egy vadásszal, aki a folyamatot koordinálja. Elméletben a vadász lakott területen belül is kilőheti a vaddisznót, de csak az a személy, akit a Városi Rendőrkapitányság előzetes kérelem után határozat formájában engedélyezett. 2022. május 31-től belterületi fegyverhasználati engedélyt a Városi Rendőrkapitányság nem adott ki, egyéb módon kell az állományszabályozást elvégezni. A vadászati koordinálással megbízott személy a ládacsapdázást alkalmazza sikeresen a belterületen elszaporodott vaddisznóállomány befogására.

Az önkormányzati válasz kapcsán a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, afelől érdeklődve, mi az oka annak, hogy nem ad ki a rendőrség Miskolcon már belterületi fegyverhasználati engedélyt?

A főkapitányság tájékoztatásul azt írta portálunknak, hogy 2022-ben nem érkezett vaddisznó kilövésére engedélykérelem a Miskolci Rendőrkapitányságra. A rendőrség a közbiztonság biztosítása érdekében szükség esetén – egyeztetett kérelem alapján – a jogszabályi határozók mentén a kívánt intézkedéseket megteszi, tették hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában