Egyre közelebb

2023.01.09. 18:30

Nem ültetnek virágot, úgyis kitúrják a vaddisznók Miskolcon - Fotókkal, videókkal

Több olvasónk is jelezte, hogy megszaporodtak a vaddisznókkal való találkozások Miskolcon az utóbbi időben.

NHK

Vaddisznókonda egy miskolctapolcai telken

Fotó: Olvasónktól

Egyre beljebb merészkednek a városba és már nemcsak éjjel vagy hajnalban, de nappal is látni vaddisznókat az erdővel övezett utcákban. Egy miskolci Facebook csoportba egy videó is felkerült, amelyet nappal rögzített egy biciklis és vaddisznó látható rajta a Görögszőlő utcában. Nemrégiben egy miskolctapolcai lakos küldött fotót és videót szerkesztőségünkbe azzal a hozzáfűzéssel, hogy mindennapos a megjelenése az állatoknak a házak közelében és kerítéseket is megrongálnak, illetve kutyákra támadnak.

Évek óta ez megy, már megszokták

Hétfőn az Újgyőri Főtérhez közeli Görögszőlő utcában jártunk, ott beszélgettünk a lakókkal, akik elmondták, hogy a kertjükbe nem mennek be az állatok, de az egész utcát feltúrják. Bár ők ezt már megszokták és bejelentést sem tettek emiatt az önkormányzathoz eddig. A házak és az erdő közti területen mindenütt vaddisznó túrás látható végig, hosszú sávban. Frissek a nyomok, egyértelműen látszik, hogy napi vendégek errefelé az állatok.

2016 óta lakik a környéken, ez már akkor is probléma volt, tehát nem új keletű – mondta Pisztumer József. Náluk van két lakásban tartott tacskó, a kutyák szinte mindig ugyanabban az időpontban, hajnal 3 órakor szokták jelezni a vaddisznók közeledtét. Ilyenkor ugatnak és ki akarnak menni a vad állatokhoz, hiszen ez ösztönszerű náluk. A vaddisznók a kertbe nem jönnek be, nem is tudnának, mert betonkerítés védi a portát. A földben a növények gumóit keresik, azt túrják ki, szóval csak éhesek – vélekedett József. Nappal ő még nem találkozott vaddisznóval, de nem elképzelhetetlen, hogy mások, akik arra járnak, igen. Sokan kerékpároznak az utcában és sétálni is szoktak kis gyerekekkel – tette hozzá.

Ott jártunkkor, dél tájban leginkább az autó forgalom volt nagy, de egy-két kerékpáros és egy futó is elhaladt mellettünk, miközben a lakókkal beszélgettünk.

„Én főleg a kerékpározók miatt aggódom, mert minket nem zavarnak” – mondta egy ott lakó hölgy, aki kijött a kapuba hozzánk, de azt kérte a neve ne szerepeljen a cikkben. A kutyák náluk is jelzik éjjelente a vaddisznók jelenlétét, de nincs összetűzés az állatok között. Azt is megtudtuk a hölgytől, hogy ők 50 éve laknak ebben az utcában és korábban soha nem jöttek ennyire közel az állatok, csak az utóbbi pár évben. Viszont ő már nappal is látott példányokat az ablakából kitekintve, sokszor nem is egyet, egész családot kis malacokkal.

Egy másik hölgy elmondta, hogy idős szülei laknak az utcában nagyjából 20 éve, de szerinte természetes, ha valaki ilyen közel él az erdőhöz, hogy vadállatok jelennek meg időnként. Ők már megszokták és a kutyáik is a vaddisznók látogatásait. Nem ültetnek a kapu elé virágokat és szép gyepet, felesleges, mert kitúrják. Viszont nyáron a fűnyírás is meg van oldva, ugyanis az állatok azt is lerágják.

Bár ebben a konkrét esetben a lakók nem tettek hivatalos bejelentést, mi kíváncsiak voltunk mi a teendője ilyen esetekben az önkormányzatnak, ha megkeresés érkezik, illetve hogy milyen szakhatóság járhat el az ügyben. Elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak, válaszukkal a témára még visszatérünk.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában